Zo kies je de juiste omvormer voor je zonnepanelen

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Overweeg je om binnenkort een offerte voor zonnepanelen aan te vragen? Dan heb je je waarschijnlijk al verdiept in een aantal zaken. Denk aan het type paneel, de plaatsing en hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor jouw huishouden. Maar weet je ook al welke omvormer de beste keuze is voor jouw situatie?

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer voor zonnepanelen zet (zoals de naam al doet vermoeden) de opgewekte energie van de zonnepanelen om in bruikbare stroom. Het apparaat maakt wisselstroom van de opgewekte gelijkstroom. De panelen kunnen dus niet hun werk doen zonder een omvormer. In veel gevallen worden de kosten van de omvormer meegenomen in de totaalprijs als je een offerte aanvraagt. Afhankelijk van het type omvormer en de kwaliteit, zal de prijs van een omvormer neerkomen op ongeveer 20% van de totale aanschafkosten van zonnepanelen.

Juiste MPP-spanning

MPP-spanning staat voor Maximal Power Point. Dit is het ideale punt waarop je het beste uit je zonnepanelen haalt. Iedere zonnepanelen omvormer is voorzien van minimaal één MPP-tracker. Het is belangrijk dat de omvormer de juiste MPP-spanning weet te vinden voor jouw type zonnepanelen.

Wel of geen transformator

Naast de MPP-spanning moet je kijken naar de transformator. Er zijn omvormers met en zonder transformator verkrijgbaar. Over het algemeen hebben de omvormers zonder transformator een hoger rendement. Maar niet ieder type zonnepaneel is geschikt voor zo’n transformatorloze omvormer. Houd hier dus rekening mee!

Drie soorten omvormers

Er zijn drie soorten omvormers voor zonnepanelen op de markt. Welke type de beste keuze is, is afhankelijk van jouw zonnepanelen. Ga op zoek naar een perfecte match en laat je daarnaast altijd adviseren door een specialist.

String omvormer:
Dit eerste type is meteen de meest gebruikte omvormer. De zonnepanelen worden met elkaar verbonden. Het begin en het uiteinde van de zogenaamde string wordt vervolgens gekoppeld aan de omvormer. Een string omvormer is relatief goedkoop, gemakkelijk te installeren en eenvoudig te onderhouden. Gemiddeld gaat een string omvormer 10 jaar mee. Dit betekent dat de levensduur korter is dan die van de zonnepanelen en dat je de omvormer minimaal één keer moet vervangen.

Micro-omvormer:
Een micro-omvormer wordt onder ieder zonnepaneel geplaatst. Hierdoor is het wat lastiger te installeren en te onderhouden. Daarentegen is de levensduur een stuk langer en hebben de prestaties van de panelen geen invloed op elkaar.

Power optimizer met centrale omvormer:
Een power optimizer optimaliseert de werking van de zonnepanelen en werkt samen met een centrale omvormer. Dit type is wat duurder in aanschaf, maar verzekert je wel van de beste prestatie.