Aangeboden door: carucontainers.com

Zeecontainers: dé oplossing voor acute woningnood?

-

Het moge iedereen duidelijk zijn dat we in Nederland momenteel te maken hebben met woningnood. Er zijn meer woningzoekenden dan er passende woningen beschikbaar zijn en dat zorgt voor lange wachttijden en een oververhitte woningmarkt. Wel wordt er veel gebouwd, maar daarbij loopt men achter de feiten aan: het bouwen begint pas wanneer de noodzaak duidelijk is, en dan duurt het nog enkele jaren voordat de woningen er staan. Personeelstekort, stijgende prijzen en stikstofregels vormen daarbij ook nog eens struikelblokken.

Om de woningnood op korte termijn het hoofd te bieden, is het daarom nodig om met creatieve oplossingen te komen. Bijvoorbeeld deze: wat kan een zeecontainer bieden om de acute woningnood te verlichten?

Zeecontainer als oplossing voor de woningnood

Zowel als tijdelijke woning en als permanente woning kan een zeecontainer uitkomst bieden om op korte termijn een eigen dak boven het hoofd te krijgen. Woningwetten en bestemmingsplannen sluiten containerhuizen niet uit, want in feite is een zeecontainer een tiny house en die mogen ook gewoon. Zo lang je voldoet aan de gestelde wettelijke en gemeentelijke eisen, mag je een zeecontainer als containerwoning gebruiken. Dat hoeft je er dus niet van te weerhouden een containerwoning te kopen als oplossing voor je eigen woningnood, of bijvoorbeeld voor het huisvesten van arbeidsmigranten.

Wat komt er kijken bij een zeecontainer als tiny house?

Om te beginnen heb je wel voor het plaatsen van een containerwoning een vergunning nodig in Nederland. Verder is een van de voornaamste nadelen van containerwoningen dat zo’n zeecontainer in de kern gewoon een stalen bak is waar aanpassingen aan gemaakt moeten worden om er daadwerkelijk een containerwoning van te maken. Hij moet geïsoleerd worden, er moeten ramen en deuren in aangebracht worden, er moeten installaties voor water en elektra en het interieur van de containerwoning moet natuurlijk afgewerkt worden om het er huiselijk en comfortabel uit te laten zien. Dit soort werkzaamheden kunnen echter grotendeels in een werkplaats plaatsvinden. Je kunt echter ook een volledig afgewerkte prefab containerwoning kopen. De kosten voor een container kopen die klaar gemaakt is voor bewoning bedragen ongeveer 1.500 euro per vierkante meter.

Nieuws

menu