Zaadhandel van der Wal opent nieuw onderkomen

Wethouder Van der Heide (links) verrichtte de opening van de nieuwe vestiging van Zaadhandel Van der Wal aan de A.G. Bellstraat. André Weima

Wethouder Van der Heide (links) verrichtte de opening van de nieuwe vestiging van Zaadhandel Van der Wal aan de A.G. Bellstraat. André Weima André Weima

Hoogeveen – Het was een feestelijke dag vrijdag voor Zaadhandel van der Wal. Na maanden van bouwen, kon die middag de nieuwe showroom en online tuinwinkel aan de A.G. Bellstraat in gebruik worden genomen.

Het nieuwe pand beslaat maar liefst 3000 vierkante meter vloeroppervlak. De officiële opening werd verricht door Jacob van der Heide, wethouder van economische zaken.

Mooie mijlpaal in lange geschiedenis

De ingebruikname van het nieuwe onderkomen is een mooie mijlpaal in de al lange geschiedenis van Zaadhandel van der Wal. Het bedrijf werd in 1922 opgericht. Na enkele jaren gevestigd te zijn aan de Grote Kerkstraat tegenover de veemarkt, volgde in 1927 na een explosieve groei een verhuizing naar de Hoofdstraat O.Z. Sinds 1940 zit het bedrijf in het voormalig gemeentehuis aan de Hoofdstraat 148. Sinds 2008 is de winkelingang aan de achterzijde van de Hoofdstraat, aan het Nicolaas Beetsplein.

Tot eind jaren vijftig bestond de hoofdactiviteit uit de teelt en verkoop van tuinzaden en de teelt van spurrie, boekweit, gras- en klaverzaden en pootaardappelen. De laatste vier decennia heeft een omschakeling plaatsgevonden. Door uitbreiding van het assortiment is een speciaalzaak ontstaan voor tuin, dier en vrije tijd. Maar de kernactiviteit werd niet uit het oog verloren. Nog steeds ligt het accent op zaden en pootgoed.

Goed product

Henk van der Wal vertelt: ,,Alle groente- en bloemzaden worden binnen ons eigen bedrijf verpakt. De aankoop geschiedt van gerenommeerde selectie- en teeltbedrijven, die net als ons bedrijf onder toezicht staan van de NAK-tuinbouw. Elke partij wordt bemonsterd ter controle en geeft dus een waarborg voor kwaliteit. Elke kwaliteitsbewuste amateurtuinder kan er dan ook zeker van zijn, een goed product in handen te hebben.’’

Het nieuwe pand is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Daarnaast blijft vooralsnog de vestiging aan het Nicolaas Beetsplein ook geopend.