Aangeboden door: kerstpakkettenplaza.nl

Waarom kerstpakketten nog altijd razend populair zijn

Foto: shutterstock

Kerstpakketten, dat is een beetje ouderwets toch? Nee, helemaal niet!

Want hoewel kerstpakketten helaas steeds minder worden gegeven, zijn ze nog altijd hartstikke populair bij medewerkers en zakenrelaties. Ben jij dus ondernemer en wil je medewerkers of zakenrelaties een extraatje geven om je waardering te tonen? Of wil je gewoon een vriend of familielid goed verwennen? Dan is een kerstpakket nog altijd een goede keuze.

Wat is een kerstpakket?

De meeste mensen weten ongetwijfeld wat een kerstpakket is, maar weet je ook wat de oorsprong ervan is? Een kerstpakket is een samengesteld cadeau, vaak bestaande uit meerdere kleine cadeaus, dat met name door een werkgever rondom kerst cadeau wordt gedaan aan personeel. Het geven van een kerstpakket is een traditie in Nederland maar bijvoorbeeld ook in Engeland.

Het betreft vaak een doos of mand gevuld met presentjes. De inhoud kan verschillen. We zien bovendien steeds meer dat het kerstpakket uit een enkel, groter presentje bestaat. Meestal zitten er verder luxe levensmiddelen in. Een pakket met eten en drinken is nog altijd het populairst.

Dat is ook precies waar de kerstpakketten traditie vandaan komt. Het pakket werd als eerste gegeven omstreeks het begin van de 19e eeuw. Het bewaren van voedsel in de winter was erg lastig. Er waren immers nog geen koelkasten uitgevonden. Daarom was het bij boeren de gewoonte om eten en drinken weg te geven aan mensen uit de omgeving. Deze mensen kwamen dan vaak aan de deur om het boerengezin een prettige kerst te wensen. In ruil kregen ze wat lekkers mee, vaak melk of brood maar ook rozijnen en spijs. Knechten kregen vaak ook zo’n pakket.

De werkgever

Vanuit dat gift aan de knechten is waarschijnlijk het kerstpakket ontstaan zoals we het nu kennen. Het is een blijk van waardering, een extraatje in lastige en koude tijden. Geen wonder dus dat het momenteel vooral een gift is binnen zakelijke sferen: meestal krijg je een kerstpakket van je werkgever. Maar je kunt er ook voor kiezen om zakenrelaties een kerstpakket te sturen.

Blijk van waardering

Die blijk van waardering richting medewerkers is er eentje die nog altijd zeer op prijs wordt gesteld, zo blijkt uit onderzoek. Maar liefst de helft van de mensen in loondienst geven aan dat ze het jammer of heel jammer vinden om geen kerstpakket te krijgen. De inhoud maakt dan nog niet eens zoveel uit: het gaat om het gebaar.

De inhoud naar het nu halen

Toch is het wel leuk om eens kritisch naar de inhoud van zo’n pakket te kijken. Ga liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Kies producten die passen bij jou en je bedrijf, en waarvan je denkt dat mensen het echt gaan gebruiken, eten of drinken. Kijk eens bij Kerstpakkettenplaza om te zien wat er mogelijk is. Zo voorkom je verspilling en wordt je cadeau nog meer op prijs gesteld!

Nieuws

Meest gelezen