Vraag voor 1 september je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan.

Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan. Foto: Belastingdienst

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan.

Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom je over 2021 recht hebt op toeslagen, terwijl je dat niet verwacht. Omdat je 18 bent geworden en niet weet dat je zorgtoeslag kan aanvragen. Omdat je op jezelf bent gaan wonen. Omdat je bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont. Omdat je voor het eerst AOW ontving en je inkomen hierdoor veranderde. Omdat je partner overleed.

Recht op huur- of zorgtoeslag? Dit kan worden nagegaan via www.toeslagen.nl/aanvraag2021.

Zelfstandig ondernemers in coronatijd

Zelfstandig ondernemer en minder inkomen over 2021? Dan is er een kans dat er ook recht op huur- of zorgtoeslag is ontstaan. De overheid gaat bij recht op toeslagen uit van het toetsingsinkomen. Dit is het inkomen, na aftrek van ondernemersaftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, over 2021. Het inkomen kan door de recente pandemie lager uitvallen waardoor recht op toeslagen beschikbaar is.