Vepa en De Buren realiseren onbemande pakket-afhaalpunten

Een pakketsluis gemaakt door Vepa. Foto: De Buren

Dankzij de intensieve samenwerking, een eigen productielocatie in Nederland en een verkregen groeifinanciering gaan meubelproducent Vepa en De Buren de komende drie jaar tenminste 3.000 milieuvriendelijke, onbemande pakketkluiswanden in Nederland realiseren.

Directeur Janwillem de Kam van Vepa: „Het past uitstekend binnen onze doelstellingen om te innoveren en tegelijk te verduurzamen. Wij hadden ons al gespecialiseerd in het maken van lockers voor op kantoor, in fabrieken en in ziekenhuizen. De uitdaging om hetzelfde in een buitenomgeving te realiseren en tegelijk de wildgroei aan pakketdiensten - met alle nadelen daarvan voor milieu, veiligheid en leefbaarheid - te helpen oplossen, gaf ons extra stimulans. We zijn daarom erg trots dat het gelukt is en dat we aan dit project mee mogen werken”.

Om het concept schaalbaar te maken zijn de kasten modulair opgebouwd. Pakketkluizen kunnen volledig aan iedere behoefte aangepast worden. Ook na verloop van tijd is het mogelijk om de kastenwand uit te breiden, of juist te verkleinen. De eerste pakketkluizen zijn de afgelopen jaren al geplaatst. Het aantal zal nu in snel tempo groeien.

24/7 pakket ophalen

De onbemande pakketkluizen zorgen ervoor dat gebruikers 24/7 hun pakket kunnen ophalen bij het door hen gekozen afhaalpunt. Naast flexibiliteit zijn bijkomende voordelen dat de leefbaarheid en veiligheid in de wijk stijgt en het minder belastend voor het milieu is. Verkeersbewegingen van pakketdiensten in de wijk worden immers drastisch ingeperkt. Pakketdiensten kunnen hierdoor tegen lagere kosten hun diensten leveren en lokale ondernemers gebruiken de pakketpunten voor click & collect. Zo kunnen zij ook buiten openingstijden 24/7 uitleveren aan consumenten.