Van der Wenden Uitvaartzorg viert 10-jarig bestaan: 'Iedere uitvaart is uniek, omdat ieder mens uniek is'

startten René en Magda van der Wenden van Van der Wenden Uitvaartzorg. Van der Wenden Uitvaartzorg.

Tien jaar geleden startten René en Magda met Van der Wenden Uitvaartzorg. In die afgelopen tien jaar hebben zij vele families mogen helpen. Dat is hoe zij het zien: helpen. „Hoe help je iemand die net een geliefde heeft verloren? Door te luisteren. Door de tijd te nemen om te luisteren.”

René en Magda van der Wenden blikken terug op een decennium waarin zij veel hebben geleerd, niet alleen vaktechnisch, maar vooral over hoe mensen omgaan met het overlijden van een geliefde. Waar de een heel emotioneel reageert en niet weet wat te doen en waar te beginnen, schiet een ander in de ‘organisatiestand’: legt zelf contact met bijvoorbeeld de kerk en ontwerpt zelf de kaart. „Hoe mooi is het dan om het vertrouwen te krijgen en om samen met de familie de uitvaart stap voor stap vorm te geven. Achteraf horen we vaak vaak: ‘tijdens de voorbereiding had ik geen overzicht, maar op de dag van de uitvaart vielen alle puzzelstukjes op hun plaats en was het een prachtig geheel.”

Steentjes

Voordat het echtpaar Van der Wenden hun bedrijf begon waren ze al geregeld te vinden op een begraafplaats. „Sommige begraafplaatsen zijn prachtige parken.” Wat hen opvalt is dat er op steeds meer graven steentjes liggen. René: „Soms één, soms meerdere. Ik vind dat een prachtig symbool. Deze kiezelsteentjes op een graf verwijzen naar een oud joods gebruik: vroeger werden de joden in Israël niet begraven in een graf maar onder een stapel stenen. De stenen die nu op het graf liggen zijn dus een herinnering aan het begraven in vroeger tijden. Ze worden door nabestaanden op het graf gelegd omdat ze daarmee willen aangeven dat zij aan de overledene gedacht hebben. Soms worden deze steentje op de geboorte- of sterfdag op het graf gelegd, het komt ook voor dat men van een reis een steentje meeneemt en deze als souvenir achterlaat.”

Verschillen

In de afgelopen tien jaar hebben René en Magda veel uiteenlopende uitvaarten mogen begeleiden, waarbij de mens centraal staat. „Een mens die geleefd heeft. De een werd meer dan honderd jaar, een ander haalde nog niet eens vijftig jaar. Een vrouw sterft te midden van al haar kinderen, terwijl een ander letterlijk alleen op de wereld is en sterft ook alleen. Of iemand overleed na een langdurig ziekbed, terwijl een ander plotseling stierf. Allemaal verschillende mensen.” René herinnert ze (bijna) nog allemaal: „In gedachten heb ik voor iedereen voor wie wij de uitvaart hebben verzorgd een steentje liggen. Soms pak ik zo’n steentje op en denk weer eens aan diegene - of ik hem nou bij leven gekend heb of pas na zijn dood… het is voor mij een bekende (geworden). Een mens die niet vergeten mag worden.”

En zo willen zij ook doorgaan. „Iedere uitvaart is uniek, omdat ieder mens uniek is. Geen steentje is gelijk aan een ander steentje - iedere steen is op zijn eigen wijze gevormd.”

Meer informatie is verkrijgbaar via info@vanderwendenuitvaartzorg.nl, 06 373 222 85 of www.vanderwendenuitvaartzorg.nl

Nieuws

menu