Uniek in Nederland: geen snacks maar verse eieren uit de muur bij Wasstraat de Wasbeer

Een mooie samenwerking is tot stand gekomen tussen de Wasbeer en pluimvee- en akkerbouwbedrijf V.O.F. Bouwhuis agro. Schonewille Fotografie

Hoogeveen – Sinds een tijdje staat er bij Wasstraat de Wasbeer een automaat waar verse eieren te koop zijn die afkomstig zijn van pluimvee- en akkerbouwbedrijf V.O.F. Bouwhuis agro. Eierautomaten staan op meer plaatsen, maar dit is de eerste bij een wasstraat.

Een aantal jaren terug zijn Gert-Jan en Mirjam Bruinenberg begonnen met de verkoop van eieren rechtstreeks vanaf de boerderij richting de consument aan verschillende afnemers zoals supermarkten, restaurants en cateringbedrijven. De ondernemers vinden het belangrijk dat er steeds meer lokaal verkocht wordt om zo een eerlijke prijs voor de boer en de consument te krijgen.

Duurzaamheid

Ze vertellen enthousiast over de reden om een eierautomaat bij een wasstraat te plaatsen. „We komen al sinds de opening van deze wasstraat er onze auto wassen. Zo kwamen we in gesprek met de eigenaar. We hebben het idee geopperd om via deze locatie de eieren rechtstreeks van de boer dichter bij de consument te brengen. Een ideale plek waar mensen misschien wel wekelijks komen of vanaf nu wekelijks naartoe gaan om hun auto te wassen en natuurlijk gelijk heerlijke verse eieren te kopen. Wij zijn al jaren bezig met duurzaamheid en dat geldt ook voor de Wasbeer. Wij moedigen graag eenieder aan om op deze manier het milieu zo min mogelijk te belasten.”

Echt familiebedrijf

Pluimvee- en akkerbouwbedrijf V.O.F. Bouwhuis agrarische onderneming is een echt familiebedrijf. Het bedrijf heeft vrije uitloop kippen en scharrelkippen. Een gedeelte heeft de mogelijkheid om naar buiten te gaan en de andere kippen scharrelen lekker binnen.

Op de akkers die bij het bedrijf horen telen de ondernemers korrelmais, tarwe en koolzaad. Deze producten worden weer gebruikt als voer voor de kippen. Het telen en oogsten gebeurt allemaal in eigen beheer. Het doel van V.O.F. Bouwhuis agro is om een gesloten bedrijfsvoering te hebben, door middel van eigen voer te telen en voer uit de regio aan te kopen. Stroom wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. En de kippen worden voorzien van eigen bronwater. „Dit alles maakt dat mensen een (h)eerlijk eitje kunnen kopen bij onder meer wasstraat de Wasbeer aan de Buitenvaart 3011.”

www.duurzaamheitje.nl