Roel Strijker van het gelijknamige tuincentrum in Noordscheschut: 'Velen maken het deze zomer in de tuin extra gezellig'

Roel Strijker in Tuincentrum Strijker op Krakeel. Foto: Andre Weima Fotografie

De zomer is in volle gang. Normaliter een relatief rustige periode voor Tuincentrum Strijker. Met name omdat veel mensen op vakantie zijn. Dit keer is het echter drukker dan anders. ,,Door alle coronaperikelen merk je dat menigeen toch thuis blijft. En ja, dan wil je het thuis extra gezellig maken. De tuin is daarbij een belangrijk onderdeel”, weet Roel Strijker, eigenaar van Tuincentrum Strijker. De ondernemer uit Noordscheschut geniet van de gezelligheid in zijn zaak.

Tuincentra beleefden vorig jaar gouden tijden, met uitzondering van de ruim twee maanden verplichte sluiting. Omdat ook in 2020 heel wat vakanties niet gevierd werden, werd vakantiegeld nogal eens uitgegeven aan grote uitgaven in de tuin: nieuw meubilair, overkappingen et cetera. ,,Vorig jaar is dus al een flinke stap gezet. We merken nu dat mensen het echt gezellig gaan aankleden, met leuke sfeerlantaarntjes, lampjes, potten met fleurige bloemen en planten. Wij zorgen er natuurlijk voor dat er voldoende aanbod is en dat alles er vers en fris uitziet.”

Toch is dat aanbod niet voor elk product even gemakkelijk. Bepaalde planten zijn letterlijk op. ,,Kwekerijen hebben niet voldoende gekweekt. De vraag was natuurlijk ook extreem. Dat drijft ook de prijzen op. Op veilingen zie je dat soms enorme prijzen worden gevraagd. Wij moeten dan de afweging maken: wel of niet inkopen. Soms gaan we op zoek naar vervangers”, legt Strijker uit. Momenteel zijn onder meer groepen hortensia’s en rododendrons nauwelijks te leveren. ,,Het duurt een jaar voordat er nieuwe aanwas is.”

China en Japan

Maar ook bepaalde grote potten zijn niet meer leverbaar, waardoor Strijker zo nu en dan ‘nee’ moet verkopen aan zijn klanten. ,,Het gaat vooral om potten uit China en Japan. Zo hadden wij bijvoorbeeld ook te maken met het schip dat het Suezkanaal versperde, waardoor heel wat schepen erachter niet verder konden. Daar zaten ook producten in die wij hadden ingekocht. Bepaalde soorten potten hebben we helemaal niet meer binnengekregen.” Ook hier vertelt Strijker over prijzen die enorm zijn gestegen. ,,Wij hadden vier containers vol kunstkerstbomen besteld, maar die gaan niet komen omdat die containers ineens voor veel meer geld verhuurd konden worden aan een andere partij. De containerhandel is net koehandel. Heel bijzonder om mee te maken.”

Ook wie op zoek is naar een bepaald merk plastic gieters kan misgrijpen. ,,Dat heeft weer te maken met de kunststof- en olieprijzen die de pan uit rijzen.” Maar Strijker is creatief en probeert voor alles een alternatief te vinden, waardoor hij zijn klanten altijd nog prima kan bedienen.

Kerstperiode

Op dit moment worden door de ondernemer en zijn medewerkers de plannen voor de kerstperiode al weer uitgewerkt. ,,Het is natuurlijk afwachten hoe het gaat met corona. Dat houden we nauwlettend in de gaten. We steken echter in op een ‘normale’ kerst. Vorig jaar zag je dat iedereen heel vroeg met kerst bezig was, wat ook weer te maken had met het thuis gezellig maken in een vervelende tijd. Wij wachten daarom niet te lang. Anderzijds zitten wij in Drenthe, waar de inwoners redelijk nuchter zijn. Wij gaan het najaar met de pompoenen en kalebassen zeker niet vergeten, maar eind september, begin oktober zal de kerst al wel zijn intrede doen in Tuincentrum Strijker.”