Robotstofzuiger kopen: waar let je op?

Foto: pixabay
Hoeveel kost een robotstofzuiger gemiddeld?
De prijzen voor een robotstofzuiger lopen flink uiteen. De goedkoopste exemplaren kosten nog geen € 200, terwijl je voor de duurste meer dan € 1000 neertelt. Het prijsverschil zit hem vooral in de functionaliteiten en de accu. Meestal hebben de duurste robotstofzuigers een goede navigatie en verschillende vloerinstellingen, zodat hij tegels, tapijt en houten vloeren goed kan schoonmaken.
Robotstofzuigers en huisdieren
Een veelvoorkomende reden waarom men een robotstofzuiger wil aanschaffen, is een huisdier. Een hond of kat laat namelijk veel haren los, dus ben je constant bezig met schoonmaken. De beste robot stofzuiger hondenharen kan daarom automatisch legen wanneer hun stofreservoir vol haren zit. Daarnaast is het goed om te kijken of de accessoires zoals de borstels en de filter in een robotstofzuiger makkelijk te vervangen zijn en hoeveel dit kost. Deze zullen (veel) sneller slijten als je ze regelmatig gebruikt vanwege huisdieren.
De grootte van je huis
Bij de aankoop van een robotstofzuiger is het belangrijk om te kijken naar de grootte van je huis. Sommige robotstofzuigers hebben bijvoorbeeld een kleinere accu, waardoor ze sneller leeg raken en tussendoor opgeladen moeten worden. Het duurt dan langer voordat je hele huis gestofzuigd is. Daarnaast zijn niet alle exemplaren geschikt voor woningen met meerdere verdiepingen. Verder is het ook goed om te kijken wat de afmetingen van de robotstofzuiger zijn. Hij moet namelijk ook onder de bank, het bed of ander meubilair kunnen stofzuigen en als het apparaat te hoog of te breed is, dan gaat dat niet lukken.
Stofzuiger en dweil in één
Hybride robotstofzuigers kunnen naast een stofzuigen ook dweilen. Er zit dan een waterreservoirs ingebouwd en deze vul je dan met water of een schoonmaakmiddel naar keuze. Daarnaast kan er een dweil of een microvezel-doekje aan de robotstofzuiger worden bevestigd. Verder kun je met de beste robot stofzuiger met dweilfunctie via een app verschillende waterniveaus bepalen. Dit maakt met name uit als je bijvoorbeeld een hardhouten vloer (die minder water nodig heeft) en een tegelvloer (die doorgaans meer water kan hebben) hebt.
Navigatie
Tenslotte is de navigatie van een robotstofzuiger ook belangrijk om op te letten. De goedkopere exemplaren hebben een infraroodsensor om te navigeren. Ze maken geen plattegrond van de ruimte. Botsen ze bijvoorbeeld tegen een muur of stoel aan, dan zal dat in de toekomst nog vaak gebeuren. Hij „onthoudt” namelijk niet waar de begrenzingen van een ruimte zijn. Duurdere robots gebruiken daarentegen een camera, laser of ander sensoren om een plattegrond van de ruimte te maken. Dit gebruikt het apparaat om te onthouden waar ze al gestofzuigd hebben. Ook gebruiken ze de kaart om een optimale zuigroute te berekenen, zodat er efficiënt met de accu om wordt gegaan.