Operatieafval wordt nieuwe stoel: 'Mooi staaltje lokaal samenwerken'

Lancering van Blue Finn. Foto: Vepa

Meubelfabrikant Vepa en klimaatneutraal materiaaltechnologie provider Bywyd lanceren een unieke stoel gemaakt van operatieafval: ‘De Blue Finn’. De zitting en de kuip zijn gemaakt van Bluewrap, het materiaal dat veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruiken voor het steriel houden van medische instrumenten. De stoel wordt volledig in de regio gemaakt en levert een CO2-besparing van ongeveer 35 procent op ten opzichte van virgin kunststof.

Precisie, betrouwbaarheid en optimale hygiëne is in ziekenhuizen letterlijk van levensbelang. De levering van steriele instrumenten voor operatiekamers is daarom ook topprioriteit. Om deze instrumenten steriel te houden worden ze afgedekt met inpakmateriaal, in veel gevallen: Bluewrap. Dit materiaal wordt slechts eenmalig gebruikt en daarna weggegooid, terwijl ziekenhuizen er juist naar streven om hun afval te verminderen.

Janwillem de Kam, directeur van Vepa: „In Nederlandse ziekenhuizen worden ieder jaar duizenden kilo’s aan Bluewrap gebruikt en weggegooid. Zonde! Dat vinden wij. Dat vinden de ziekenhuizen. Dat vinden onze ketenpartners. Hoe mooi is het dat we deze reststroom nu met zes ketenpartners upcyclen naar een stoel die weer in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten, gebruikt kan worden. Zo maken we weer een cirkel rond.”

Bluewrap is erg geschikt om her te gebruiken, maar heeft voor meubilair te laagwaardige eigenschappen. Jan Willem Slijkoord, directeur Bywyd: „Op basis van Bywyd’s materiaaltechnologie hebben we Bluewrap kunnen upcyclen tot een geschikt en hoogwaardig materiaal dat de perfecte grondstof is voor bijvoorbeeld stoelen.”

Nieuws

menu