Olijslager klaar voor nieuwbouw op Buitenvaart

Impressie nieuwbouw Olijslager.

Impressie nieuwbouw Olijslager. Zethoven Bouwplan Groep

Hoogeveen – Het zijn spannende tijden voor de Olijslager Groep. De verfgroothandel is een van de tien genomineerden voor de titel Drentse Onderneming van het Jaar. Mooi, maar wat directeur-eigenaar Robert van Büseck nog veel spannender vindt zijn de vergevorderde plannen voor de bouw van een hoofdkantoor in Hoogeveen. Geen chemische fabriek, zoals sommigen vrezen, maar een duurzaam, stijlvol kantoor en distributiecentrum.

Toen de coronacrisis toesloeg werd uit voorzorg nog voorzichtig op de rem getrapt. Van Büseck spreekt van temporiseren, waarbij hij alle medewerking kreeg van de gemeente. ,,Want hoe zou het bedrijf deze crisis doorstaan? En is het wel verantwoord om te gaan bouwen?”. Maar de crisis pakte voor het van origine Emmer bedrijf onverwacht positief uit. Niets lijkt de bouw van een modern bedrijfspand op Buitenvaart nog in de weg te staan. Uiterlijk 15 november moet het definitieve besluit worden genomen. Van Büseck verklapt: ,,Ga er maar vanuit dat in november het ja-woord wordt gegeven. Wij zijn er klaar voor”.

Olijslager is 66 jaar geleden opgericht en sindsdien uitgegroeid tot de grootste verfgroothandel in Noord-Nederland met 23 verkooppunten en 150 medewerkers. Het huidige hoofdkantoor in Emmen raakt gedateerd, waardoor nagedacht moest worden over modernisering: renovatie of nieuwbouw. ,,Emmen bevindt zich aan de buitenrand van onze activiteiten. Waarom zouden wij niet opschuiven naar bijvoorbeeld Steenwijk, Meppel, Zwolle of Hoogeveen?”, vroeg de directeur zich af. Dankzij een riante kavel op een zichtlocatie aan de A37 viel de keuze op Hoogeveen. ,,Buitenvaart is direct aan de snelweg gelegen en de kavel ligt landschappelijk gezien prachtig: aan de rand van het bedrijventerrein, tegen de waterrand. Een perfecte plek om te kunnen uitdragen wat wij doen en waar wij voor staan.”

Van Büseck straalt van oor tot oor als de ontwerptekeningen op tafel komen op de verkooplocatie van Olijslager aan de Stephensonstraat in Hoogeveen. Het ontwerp is van Daan Zethoven van Zethoven Bouwplan Groep, die ook tekende voor de nieuwbouw van ECOstyle in Oosterwolde, waar Van Büseck danig van onder de indruk was. ,,Er was meteen een klik met Daan. Het draait wat mij betreft om twee zaken: ontzorgen en vertrouwen.”

Zethoven verklaart bij het ontwerp rekening te hebben gehouden met drie belangrijke uitgangspunten. ,,Het pand moet bovenal functioneel zijn, daarnaast dient het bij te dragen aan het verkleinen van de CO-2 footprint en de factor ‘mens’ is zeer belangrijk voor Olijslager. Die uitgangspunten brengen we in de juiste balans samen met architectonische uitstraling.” Dat de ‘mens’ enorm belangrijk is binnen Olijslager, bewijst alleen al het feit dat niet de directiekamer, die er zelfs niet eens is, straks het mooiste (lees: wijds) uitzicht heeft, maar het restaurant voor de medewerkers.

Bij het ontwerp is nadrukkelijk gekeken naar de locatie, gelegen tussen de bestaande industrie en ruimtelijk groen en water. De basisvorm behelst een strak antraciet blok, dat aan de waterzijde waar de kantoren zijn gesitueerd, als het ware opengesneden is en een ‘zachte’ binnenzijde laat zien, met natuurlijke materialen zoals hout. Van Büseck: „Als Olijslager bieden we oplossingen ter bescherming van hout en staal. Mooi vind ik dat wij hier met beide materialen werken.” Het magazijn wordt voorzien van grote ramen, die mensen die de gehele dag binnen werken in contact brengen met het omliggende groen. De duurzaamheidsambitie is groot. Het pand, waar zo’n 40 personen komen te werken, wordt gasloos, krijgt veel zonnepanelen en een warmtepomp, waardoor meer energie wordt opgeleverd dan gebruikt.

De uiteindelijk bouw gaat 1 tot 1,5 jaar duren. Naar verwachting vindt de oplevering plaats in het voorjaar van 2022.

Stimuleren en inspireren

En dan dus die nominatie. ,,Om eerlijk te zijn heb ik even getwijfeld. Toen men vertelde dat deze prijs ook bedoeld is om anderen te stimuleren en te inspireren, was ik om. Dat zie ik ook in het bedrijf als mijn taak. Ik wil graag anderen inspireren, hen laten nadenken over de toekomst, over hoe je vernieuwend kan zijn. Er zijn altijd wegen om jezelf te (her)ontdekken.”

Amsterdammer Van Büseck, die in Meppel woont, heeft bedrijfskunde gestudeerd en werkte jarenlang bij Sigma Coatings. In 2011 kwam hij in dienst bij Olijslager, waar destijds Hans van den Berg (al eens uitgeroepen tot Drents Ondernemer van het Jaar) directeur was. In 2012 werd Van Büseck mede-eigenaar. Van den Berg was inmiddels vertrokken en in 2016 heeft Van Büseck het bedrijf volledig kunnen overnemen. Hij heeft veel bewerkstelligd. Olijslager is zich gaan verbreden, oftewel heeft de productenrange uitgebreid. ,,Alleen dan heeft Olijslager toekomst”, was en is de stellige overtuiging van Van Büseck. Er vonden overnames plaats, onder meer een groothandel voor stukadoors (Stucshop), een groothandel voor de bouw en industrie (Schriever) en een groothandel in glas (VAG Glas). Dit jaar nog zijn OOG vastgoedadvies en Olijslager Techniek opgericht. Alles met als doel om relaties nog beter van oplossingen te voorzien om vastgoed duurzaam te beschermen en te verfraaien. ,,We zijn nu niet meer de dozenschuiver, maar een partner die meedenkt in processen en oplossingen biedt voor onderhoudsvraagstukken. Juist omdat we die slag hebben gemaakt, staan we nu in the picture . Wij hebben bestaansrecht geclaimd door te specialiseren aan de voorkant en synergie te zoeken aan de achterkant. In vijf jaar tijd is onze omzet met 80 procent gegroeid. Van 23 miljoen toen naar 41 nu.”

Zijn plannen voor de toekomst naast de nieuwbouw? Van Büseck moet het antwoord schuldig blijven. ,,Groei is geen doel op zich, wel de continuïteit van het bedrijf en natuurlijk vooral de dingen doen waar je energie van krijgt. Kansen komen voorbij. Dan kom ik in gesprek met ondernemers die nadenken over hun zakelijke toekomst. Soms staan ze te ver bij de roots van Olijslager vandaan, soms ook niet en past het.”

Maar eerst is de blik gericht op maandag 28 september. Die dag hoopt hij met zijn pitch een stapje dichter bij de Drentse titel te komen. ,,En dat in slechts 3 minuten”, zegt de directeur met een quasi-zorgelijk gezicht. Daarna wordt het nagels bijten omdat drie finalisten worden gekozen. Op dinsdag 24 november wordt de uiteindelijke Drentse Onderneming van het Jaar 2020 bekendgemaakt.