'Nuchter en regionaal geworteld': Vijftig jaar Schelhaas Makelaardij

Schelhaas Makelaardij bestaat vijftig jaar.

Schelhaas Makelaardij bestaat vijftig jaar. Foto Schelhaas Makelaardij

Schelhaas Makelaardij is al vijftig jaar makelaar-taxateur voor agrarische bedrijven en heeft in de loop der jaren woningen in het buitengebied toegevoegd aan haar expertise. De belangrijkste uitgangspunten voor Schelhaas zijn verbinding en aandacht.

Makelaar-taxateur en vennoot Jan Tjeerdsma trad na zijn opleiding aan de Hogere Landbouwschool in 1989 in dienst bij Schelhaas makelaardij. Hij volgde de opleiding tot makelaar en verhuisde met zijn gezin vanuit Nieuw-Weerdinge naar Hoogeveen. Willem Schelhaas ging in 2001 met pensioen. Door deze verandering nam Tjeerdsma zijn aandelen over en trad ook zijn vrouw Corry toe tot het bedrijf. Zij doet tot op de dag van vandaag nog steeds de financiën.

In 2021 werd Paul van ’t Veer medeaandeelhouder. Daarmee is de continuïteit wederom gewaarborgd. Paul woont met zijn jonge gezin in Elp, is opgegroeid op een melkveebedrijf en inmiddels vijftien jaar werkzaam als makelaar en taxateur van agrarisch vastgoed, woningen en speciale of monumentale objecten.

Schelhaas makelaardij bestaat uit een team van makelaars, adviseurs, taxateurs en een betrokken binnendienst. Iedereen heeft zo zijn expertise op de taxatiemarkt, bij aan- en verkoop, bij onteigening of rentmeesterschap. „Taxeren in de buitengebieden is specialistisch werk. Ieder heeft zijn eigen specialisme en samen zij we een ijzersterk team. Hierbij denken we vanuit het klantperspectief en zijn we volledig onafhankelijk”, stelt Tjeerdsma.

Unieke objecten en landelijk wonen

In de buitengebieden, maar ook als het over boerenbedrijven gaat, is ieder object en locatie uniek. Geen eenheidsworst-in-een-rijtje, maar authentieke en unieke panden. Ook ieder gezin en iedere familie is uniek met een eigen historie en verhaal.

„Vaak heb je te maken met een diversiteit aan vraagstukken. Moet het object in z’n geheel verkocht worden of juist in gedeelten? Wat is de huidige bestemming en wat zijn de eventuele ontwikkelingsmogelijkheden op de locatie? Is er een alternatieve aanwendbaarheid mogelijk, kan er gebruik gemaakt worden van bestaande of aankomende regelingen? Veel vragen waar wij graag gesprekspartner in zijn. Wij zijn volledig op de hoogte van de objecten in ons werkgebied, en hebben de juiste contacten voor het uitvoeren van zulke handelingen. We durven wel te zeggen dat wij, zeker in Drenthe, ieder dorpje, buurtschap en straatje kennen.”

Schelhaas Makelaardij bedient naast Drenthe ook Zuidoost-Friesland, Groningen en de kop van Overijssel.

Halve eeuw

Na een halve eeuw vol beweging is Schelhaas nog steeds dezelfde betrouwbare partner. „Ook wij overstijgen generaties, net als in de agrarische sector. Als boer zorg je er altijd voor dat je een gedegen, steady bedrijf runt. Dat doe je voor jezelf én voor je opvolger. Net als jouw makelaar”.