Nieuwe helm kopen: Let hier op!

Op het gebied van motorhelmen is het aanbod zo groot, dat je het misschien moeilijk vindt om een keuze te maken. Toch is het, als je wat meer informatie hebt, helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wij hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Type helm

Allereerst is het van belang om te bepalen welk type motorhelm in jouw geval de beste keuze is. In grote lijnen zijn er drie basistypes:

  • Jethelm

Dit type wordt ook wel dophelm genoemd. Het is een fijne helm voor korte ritjes tijdens mooi weer. Ook voor scooterrijders is dit vaak een prima keuze. De helm heeft namelijk geen kinstuk en laat het gezicht dus volledig vrij. Dit geeft een gevoel van vrijheid en je heb goed overzicht.

  • Integraalhelm

Een integraalhelm heeft wel een kinstuk en is, door middel van het vizier, volledig af te sluiten. Dit type helm is erg prettig voor langere afstanden, grotere snelheden en bij koudere temperaturen. Het is de meest veilige helm.

  • Systeemhelm

Dit is een helm met opklapbaar kinstuk en is daarom wat veelzijdiger.

Jouw rijgedrag zou dus bepalend moeten zijn voor de keuze van het type motorhelm . Rijd je het hele jaar door, langere afstanden en bij alle weersomstandigheden, dan zijn de integraalhelmen verreweg de beste keuze. Rijd je alleen in de zomermaanden en vooral kortere afstanden, dan is een jethelm voldoende. Wisselt je rijgedrag, dan kun je kiezen voor een systeemhelm.

Extra's

Wanneer je de belangrijkste keuze hebt gemaakt, ga je kijken naar de andere kenmerken. Denk hierbij aan het type vizier en de mogelijkheden voor bluetooth apparatuur. Een pinlock vizier is erg handig wanneer je vaak rijdt met nat en koud weer, want deze voorkomt dat je vizier beslaat. Kortom, aan welke eisen zou jouw perfecte helm moeten voldoen?

Merk

Nu kom je bij een volgende vraagstuk; welk merk ga je kiezen? Het aanbod aan merken en prijsklassen is enorm. Toch hoeft jouw helm niet een kapitaal te kosten. Er zijn een aantal merken die een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Denk bijvoorbeeld aan Vinz, Arai, Shark, MT, HJC, Caberg en Schuberth. Wanneer je voor een helm van één van deze merken kiest, weet je zeker dat je een kwalitatief hoogwaardige helm hebt waar je niet teveel voor betaalt. Let er ook even op dat je de juiste maat helm koopt.

De 'look'

Vaak is dit het eerste punt waar we naar kijken als we iets nieuws kopen, toch zou het in dit geval het laatste punt moeten zijn. Natuurlijk wil je er goed uitzien, maar je veiligheid en comfort staan uiteraard op nummer 1. Wanneer je bovenstaande criteria hebt doorlopen, kun je gaan kijken naar jouw favoriete model en kleur.

Met bovenstaande tips maak je op een eenvoudige manier een zeer goede keuze voor de aanschaf van een nieuwe motorhelm. Een helm die zowel veilig als comfortabel is én waarmee je voor dag kunt komen!