Aangeboden door: Van Boxtel Hoorwinkels

Net naar een feestje geweest in Hoogeveen? Ga dan voor de zekerheid langs een audicien

Foto: Pexels

Je bent een avondje naar een kroeg of discotheek geweest in Hoogeveen. Je hebt waarschijnlijk een leuke, gezellige avond gehad, maar wanneer je thuiskomt heb je plotseling last van die vervelende, aanhoudende piep in je oren. Wat betekent dit en is het schadelijk? Wanneer je af en toe of zelfs regelmatig luidruchtige plaatsen bezoekt, zul je het wellicht herkennen. Na een lange avond word je geconfronteerd met een piep in je oor.

Langsgaan bij een audicien

Vooral jongeren maken dit vaak mee en in de meeste gevallen wachten ze gewoon tot de piep weer weggaat. In sommige gevallen heeft dit grote gevolgen. Die piep in je oor moet je zien als een serieuze waarschuwing. Je gehoor is tijdens je avondje uit aangetast. Het beste kun je bij het horen van zo’n piep langsgaan bij een audicien in Hoogeveen voor het testen van je gehoor.

Wat is tinnitus?

In de meeste gevallen trekt het piepende geluid vanzelf na verloop van tijd weer weg, al heeft je gehoor soms wel enkele dagen nodig om te herstellen. Het kan echter gebeuren, als de schade groot genoeg is dat de piep blijvend is. Deze aandoening wordt ook wel tinnitus genoemd. Tinnitus in niet altijd het gevolg van harde geluiden, maar in de meeste gevallen is dit wel de boosdoener. Tinnitus is erg vervelend en heeft een grote impact op het leven van de mensen die lijden aan deze aandoening. De klachten variëren van stress tot slapeloosheid. Zeker niet iets om te licht over te denken dus.

Hoe voorkom je gehoorschade tijdens het uitgaan?

Gehoorschade wordt dus vaak opgelopen tijdens het uitgaan. Betekent dit dan dat je nooit meer uit kunt gaan? Gelukkig niet! Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het risico van gehoorschade tijdens het uitgaan te verkleinen. Allereerst is het belangrijk om altijd goede gehoorbescherming te dragen tijdens het uitgaan. Er bestaan speciale oordoppen met een muziekfilter. Deze filter vervormt de muziek maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je de mensen om je heen nog wel kunt verstaan. Wil je dat je iedereen kan verstaan, voer dan een gehoortest uit .

Het fijne aan deze oordoppen is ook dat ze zo klein zijn dat je ze nauwelijks ziet zitten. Het tweede wat je kunt doen om je gehoor te beschermen tijdens het uitgaan is afstand van de boxen houden. Hoe dichter je bij de boxen staat, hoe zwaarder je gehoor wordt belast door de muziek. Verder is het belangrijk om je gehoor ook wat rustmomenten te gunnen tijdens de avond. Zoek af en toe een stillere plek op. Verder is het belangrijk dat je je gehoor eens in de zoveel tijd laat checken, ook als je geen gehoorproblemen hebt. Zo spoor je eventuele problemen op tijd op. Ook kun je zelf het geluid meten. Het volume tijdens het uitgaan mag officieel maximaal 103 decibel zijn, maar soms is het wel 110 tot 130 decibel. Als je al last hebt van gehoorschade kun je natuurlijk een hoortoestel krijgen. Een hoortoestel versterkt de geluiden die je zonder niet of nauwelijks kunt horen, maar het brengt nooit je volledige gehoor terug. Wees daarom erg zuinig op je gehoor voor het telaat is.

Nieuws

Meest gelezen