'Meer vraag naar caravans en voortenten, maar de airco's blijven dit jaar op de plank staan'

Reinders Rekreatie. Foto: Reinder Rekreatie

De laatste cijfers laten zien dat er voorlopig nog geen einde komt aan de caravan- en campergekte van 2021. Alle in de showroom opgestelde caravans bij Reinders Rekreatie in Hoogeveen zijn verkocht.

Een vakantie in het buitenland is tegenwoordig door het coronavirus niet meer zo vanzelfsprekend als een paar jaar geleden. Veel mensen kiezen er daarom voor om in Nederland op vakantie te gaan. Maar ook dit is de laatste maanden een lastige opgave geworden. Bijna alle staplekken en vakantiehuisjes zijn volgeboekt of vakantieparken vragen ongelofelijk hoge bedragen.

Kortom, men zoekt naar alternatieven. De verkoop van campers en caravans is dit jaar zelfs verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. „We hebben een heel raar seizoen gedraaid. De belangstelling voor het op vakantie gaan met een caravan is toegenomen, maar door leveringsproblemen is de productie van caravans juist fors gedaald. Het is heel vervelend voor ons als verkopers om tegenwoordig vaker nee te moeten verkopen”, vertelt Rolf Reinders van Reinders Rekreatie.

„Mensen die normaal een vakantie boeken met het vliegtuig of lang van tevoren moeten boeken kiezen nu voor de vrijheid van een caravan. Veel van onze klanten zijn dit jaar gewoon afgereisd naar Italië, Kroatië of Frankrijk. Het voordeel van een caravan is dat bij voortekenen van een corona-uitbraak de caravan achter de auto kan worden gehaakt en men terugrijdt.”

29 procent meer

Tot en met juli 2021 zijn in Nederland al meer dan 6.500 caravans verkocht. Dat is een stijging van meer dan 29 procent ten opzichte van 2020. Veel caravanhouders die al jaren een caravan thuis hebben staan zetten de sleurhutten massaal te koop. Reinders: „Je ziet dat de prijzen voor caravans echt over de kop gaan. Sommige caravans die op Marktplaats te koop staan voor 1.500 euro zijn een paar jaar geleden aangeschaft voor 150 euro bij wijze van spreken. Het begint een soort goud handeltje te worden.”

Reinders wil graag elke klant helpen en vindt het daarom erg frustrerend dat de productie in het buitenland stokt. „We willen graag iedere koper de beste kwaliteit en prijs bieden. Maar door de massale vraag, stijgt de prijs stug door. We hadden vorige week zaterdag vier nieuwe occasions binnen gekregen. Ik had ze vrijdag online gezet en werd diezelfde avond al gebeld door iemand uit Limburg of ik een van die caravans nog had staan. Dit was het geval en de beste man stond zaterdagochtend om negen uur al voor onze deur om de caravan op te halen. Ze komen vanuit elke hoek van het land voor een caravan.”

Alles verkoopt

Caravans in elke maat en in alle gewichtsklassen worden verkocht. Reinders ziet geen trend waarin men kleiner of lichter wil. Ook alle andere campingproducten gaan als warme broodjes over de toonbank. „Regenjassen, voortenten, kleine tentjes, noem het maar op of het gaat wel mee. Dit is voor ons juist alleen maar goed. We draaien echt een topjaar en de omzet is zelfs nog iets hoger dan vorig jaar. Het enige wat niet zo goed verkoopt zijn de airco’s”, lacht Reinders. Vorig jaar kwamen campinggasten uit de buurt nog naar de winkel van Reinders om airco’s te kopen. Toen waren ze niet aan te slepen, nu heeft de winkel nog een voorraadje over. „Het is wel een grappig gezicht dat de zware caravan die normaal gesproken niet werd verkocht en een soort standaardplaatje in de winkel werd, wel is verkocht en dat de airco’s dit vaste plaatsje nu hebben overgenomen. Maar dat ligt natuurlijk aan het gekke weer van dit jaar.”

De caravans van het seizoen 2021 zijn uitverkocht. Voor het seizoen van 2022 zijn nog wel caravans te bestellen. „We hopen volgend jaar weer optimaal te kunnen profiteren van de toenemende belangstelling voor het kamperen, maar dan zonder leveringsproblemen van de toeleveranciers”, zegt Reinders.


Nieuws

menu