Made in... Hoogeveen: Gerijpt onder de Drentse zon

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio allemaal maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen. Dit keer: Wij’n Gaard op Tiendeveen.

Jan-Willem en Irene inspecteren de druiven.

Jan-Willem en Irene inspecteren de druiven. Foto: André Weima

Irene Verkerk en Jan-Willem Nieuwenhuis wilden graag een grote tuin waarin ze groente en fruit konden verbouwen. Die vonden ze in Tiendeveen, maar inmiddels is daar een wijngaard bij gekomen.

,,De interesse was er al langer en hier kregen we de kans’’, vertelt Irene. Wij’n Gaard op Tiendeveen is inmiddels een bedrijf dat zorgdraagt voor het hele proces van wijn maken. ,,Dat maakt onze rondleidingen compleet.’’ En daar wordt veel gebruik van gemaakt door toeristen die in de buurt verblijven en bij hun accommodatie informatie hebben gevonden over de wijngaard. ,,Maar ook mensen die hier langs fietsen en interesse hebben, zijn van harte welkom. Voor de corona-uitbraak hielden we natuurlijk ook proeverijen en rondleidingen voor grotere gezelschappen, bijvoorbeeld voor bedrijfsfeestjes. In kleine groepjes kan het nu gelukkig weer en er worden ook weer wat fairs georganiseerd. Dat zijn voor ons altijd mooie gelegenheden om onze producten te laten zien.’’

Duitse druivenrassen

Bij de boerderij die Irene en Jan-Willem twintig jaar geleden kochten hoorde een flinke tuin waarin zij fruitbomen en bessenstruiken aanplantten. Van dit fruit maken ze jam van en ook dat wordt bij Wij’n Gaard op Tiendeveen verkocht. Maar toen de mogelijkheid ontstond om extra grond te kopen, besloot het stel, dat voor de ruimte vanuit Haarlem naar Drenthe was verhuisd, die kans te grijpen. Irene: ,,Er staan vijfduizend planten in, allemaal Duitse druivenrassen die goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Het is 1,7 hectare en dat moet voldoende wijn kunnen opleveren om van de opbrengst te leven. Maar we zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, dus de optimale opbrengst is niet elk jaar te realiseren.’’

Leren door te doen

Irene en Jan-Willem bezochten informatiedagen over het beginnen van een wijngaard en volgden cursussen over snoeien en wijn maken. ,,Ondertussen leerden we door te doen. Zo gingen we ooit in mei een week op vakantie en zagen bij thuiskomst dat alle bladeren bruin waren geworden. Het had gevroren. De struiken overleven dat wel, maar we hadden dat jaar natuurlijk geen druiven. We hebben meteen geïnvesteerd in een sproei-installatie zodat we de planten nu kunnen besproeien bij vorst. Een dunne laagje ijs biedt bescherming. We hebben er al veel profijt van gehad, elk jaar gaat de installatie wel twee of drie keer aan.’’

Open huis

Er werd een gebouw op het erf geplaatst met een wijnkelder, proeflokaal en een wijnmakerij. In 2008 kon de eerste witte wijn geproefd worden, in 2012 volgde de eerste rode. Irene is vooral trots op de rode Marechal Foch en witte Johanniter, die helemaal voldoen aan de hoge eisen van Wij’n Gaard op Tiendeveen. Op 18 en 19 september houdt de wijngaard open huis. Iedereen is dan vanaf 12.00 uur welkom aan Berkenweg 32.