Aangeboden door: lekdetectiemoorman.nl

Lekkage opsporen cruciaal om grote schade te voorkomen

Foto: shutterstock

Een lekkage in huis kan al snel leiden tot een vervelende, lastig te herstellen vochtschade. Het maakt een lekkage opsporen in een zo vroeg mogelijk stadium cruciaal voor woningbezitters. In de praktijk geldt in veel gevallen dat dit makkelijker gezegd, dan gedaan is. Lekkages kunnen zich op talloze plekken voordoen. Denk aan een beschadiging aan de dakbedekking als gevolg waarvan er vocht bij de woning naar binnen komt. Of wat te denken van een lekkende leiding? Zo’n leiding kan zich achter een binnenmuur bevinden, waardoor je de lekkage pas opmerkt op het moment dat de vochtschade al zichtbaar is op de wand. Het herstel van deze vochtschade kan pas beginnen, als de lekkage verholpen is en er geen vocht meer in de muur zit. Dat laatste kan weken tot zelfs maanden duren, afhankelijk van de ernst van de lekkage.

Lekdetectie kan de uitkomst voor je zijn

Niet alleen de lekkende leiding achter een muur in huis is lastig op te sporen, voordat er zich vochtschade voordoet. Datzelfde geldt voor de lekkage van vloerverwarming . Het vervelende hiervan is niet alleen dat de lekkage pas laat wordt opgemerkt; ook zal de vloer mogelijk vervangen moeten worden. Denk aan de combinatie van een houten vloer met een lekkende vloerverwarming. Als het vocht als gevolg van de lekkage in de houten vloer trekt, zal deze bol komen te staan. Het vocht zit op dat moment al in de betonnen ondervloer. Eerst zal het beton moeten drogen, alvorens je een nieuwe vloer kunt leggen. Lekkages zijn het makkelijkst op te sporen door een lekdetectie uit te voeren.

Preventief een lekdetectie uitvoeren

Het loont om periodiek preventief een lekdetectie uit te laten voeren. Verschillende partijen in Nederland bieden je deze mogelijkheid. Door een preventieve controle uit te voeren, kan een lekkage al in een vroeg stadium worden opgemerkt en opgelost. Niet alleen een lekkende vloerverwarming of lekkende leiding wordt hiermee opgespoord, denk ook aan een plafond lekkage, een badkamer lekkage, een gevellekkage, een CV lekkage en bijvoorbeeld een riool lekkage.

Zelf een lekdetectie uitvoeren op het dak

Je hoeft niet in iedere situatie een professioneel bedrijf te laten komen voor het uitvoeren van een lekdetectie. Denk aan een preventieve controle van de dakbedekking, waarbij je zelf water op het dak kunt spuiten met een tuinslang. Controleer vervolgens aan de binnenzijde van het dak, of het vocht hier ergens zichtbaar wordt. Wanneer er al sprake is van een lekkage rond het dak, dan doe je er logischerwijs wél verstandig aan de bron hiervan op te laten sporen door een professional. Hetzelfde geldt voor het oplossen van de oorzaak van de lekkage aan het dak. Veel mensen vinden het spannend om zelf het dak op te gaan, mede door de risico’s die het met zich meebrengt.

Nieuws

menu