Laat medewerkers in één dag hun heftruckcertificaat halen

-

-

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het bieden van een veilige werkomgeving aan medewerkers. Er zijn verschillende manieren om in dit doel te voorzien. Zorg bijvoorbeeld dat er geen materialen rondslingeren op de werkvloer; medewerkers zouden erover kunnen struikelen. Of wat te denken van vloeistoffen op een gladde vloer? Het kan leiden tot nare bedrijfsongevallen. Een andere manier om de werkomgeving veiliger te maken, is het door medewerkers laten behalen van hun heftruckcertificaat . Er zijn verschillende organisaties waar met heftrucks gewerkt wordt. Denk aan een groot magazijn, een bouwplaats en bijvoorbeeld een opslagloods van een verhuisbedrijf. Je wilt er zeker van zijn dat de heftrucks hier door bekwaam personeel bediend wordt. Overigens is het niet verplicht om een heftruckcertificaat te behalen, wanneer een medewerker op de heftruck wil rijden. Wel ben je als werkgever verplicht machines uitsluitend door bekwame collega’s te laten besturen.

Heftruckcertificaat als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden

Door medewerkers als organisatie de mogelijkheid te bieden hun heftruckcertificaat te halen, toon je een vorm van goed werkgeverschap. Je kunt de bekostiging van deze opleiding opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden, wanneer je op zoek gaat naar nieuwe collega’s. Zeker bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan dit voor werkzoekenden een extra impuls zijn om juist voor jouw organisatie te komen werken. Ook een werknemer zelf heeft baat bij enige scholing. Het halen van een heftruckcertificaat hoeft niet lang te duren; onder meer Verkeersschool Wesseldijk biedt de mogelijkheid dit binnen een dag te doen. De opleiding van deze verkeersschool wordt erkend door het CBR.

Laat medewerkers ook andere opleidingen volgen

Niet alleen is het interessant medewerkers een opleiding te laten volgen voor het halen van hun heftruckcertificaat. Overweeg bijvoorbeeld ook een opleiding voor het vernieuwen van Code 95, wanneer het gaat om een vrachtwagenchauffeur van de organisatie. Deze Code 95 moet eens in de zoveel jaar vernieuwd worden, om het vrachtwagen rijbewijs geldig te houden. Het is een vorm van goed werkgeverschap, wanneer je de kosten voor het vernieuwen van deze Code 95 als organisatie betaalt voor de werknemer.

Spreek duidelijke processen af binnen de organisatie

Eerder las je al dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor het bieden van een veilige werkomgeving voor medewerkers. Dit gaat verder dan het faciliteren van de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Zorg dat er heldere processen zijn afgesproken met medewerkers over de wijze waarop wordt omgegaan met materialen, machines en bijvoorbeeld gereedschappen. Deze processen helpen bedrijfsongevallen te voorkomen. Het is bijzonder vervelend wanneer een medewerker of bijvoorbeeld bezoekers letsel oploopt door een onveilige manier van werken. Niet alleen voor de medewerker kan dit grote gevolgen hebben; ook jouw organisatie raakt het. De getroffen medewerker is enige tijd niet inzetbaar en verzekeraars zullen de ontstane (letsel)schade mogelijk niet (volledig) vergoeden.