Het Korhoenhuis in Hoogeveen opent bijna de deuren

Het Korhoenhuis.

Het Korhoenhuis. Foto: Eigen foto

Uit bed wanneer de bewoner dit zelf wil, opscheppen naar wens en vooral verder leven zoals hij of zij dit gewend is. De zorg voor mensen met dementie gaat bij Het Korhoenhuis anders dan een regulier verpleeghuis. Locatiemanager Sandra Schuurman kan niet wachten tot de eerste week van januari, als de kleinschalige woonzorglocatie aan de Korhoenlaan in Hoogeveen de deuren opent.

Tot de opening draait Schuurman mee in Het Korenhuis, eveneens een locatie voor maximaal 22 bewoners met dementie van zorgorganisatie Dagelijks Leven. „Net als Het Korenhuis wordt Het Korhoenhuis omringd door een ruimte tuin”, licht Schuurman een tipje van de sluier. „Er zijn twee gezamenlijke, huiselijk ingerichte woonkamers en elke bewoner heeft een studio, naar eigen wens ingericht. Eén studio is speciaal voor een echtpaar.”

Eigen kok

In het huis is ook een grote keuken, waar de eigen kok dagelijks een verse maaltijd bereidt. Bewoners worden van harte uitgenodigd mee te helpen met bijvoorbeeld het schillen van de aardappels of het doppen van de boontjes, vertelt Schuurman. „Of vinden ze het leuk om de was te vouwen of in de tuin aan de slag te gaan? Liever even rustig de krant lezen? Alles kan. Bewoners leven bij Het Korhoenhuis zoveel als mogelijk zoals zij dat zelf graag willen en gewend zijn. Zo zorgen activiteitenbegeleiders voor een zinvolle invulling van de dag, maar als iemand liever op zijn eigen studio blijft is dat ook geen probleem. Wij laten hen hun eigen leven leiden en bieden waar dat nodig is ondersteuning.”

Huis van de bewoners

Dankzij een professioneel zorgteam van verpleegkundigen, verzorgenden IG en helpenden zijn bewoners straks 24/7 verzekerd van gespecialiseerde en persoonlijke zorg op maat. Samen met de kok, activiteitenbegeleiders en gastvrouwen en -heren creëren de zorgmedewerkers een veilige, vertrouwde en sociale omgeving voor de bewoners met dementie. “Het is hun huis, zij wonen er”, verduidelijkt Schuurman de visie van Dagelijks Leven. „Wij als medewerkers zijn bij de bewoners op bezoek. We zullen ook nooit zomaar de studio binnengaan. Nee, we kloppen aan, we laten mensen liggen tot ze op willen staan. En we nodigen hen altijd uit voor de koffie, maar als ze liever iets anders gaan doen, dan vindt niemand daar wat van. Ook niet als iemand liever ‘s avonds warm eet, in plaats van ‘s middags, of als een bewoner een derde keer opschept omdat hij het zo lekker vindt.”

Betaalbaar voor iedereen

Schuurman vindt het belangrijk te benadrukken dat wonen bij Het Korhoenhuis betaalbaar is voor iedereen, ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft. Ze kan niet wachten om aan de slag te gaan op de woonzorglocatie, die de eerste week van januari de eerste bewoners kan verwelkomen.