Help je hart: verbeter je leefstijl

Cardioloog dr. Sinem Kiliç. Foto: HartKliniek
Bij aderverkalking worden de bloedvaten nauwer, waardoor er minder bloed door het lichaam kan stromen. Dit proces versnelt wanneer er sprake is van risicofactoren, zeker omdat die in combinatie met elkaar de zaak nog meer kunnen versnellen. „Als er sprake is van overgewicht, ongezond eten en te weinig bewegen dan heeft dat een negatief effect op elkaar”, weet cardioloog dr. Sinem Kiliç van HartKliniek. „Hier kun je zelf iets aan doen door te kiezen voor gezonde voeding: gevarieerd, matige inname van vet en zout plus meer groente en fruit. Probeer dagelijks minimaal dertig minuten te bewegen of drie keer per week een uur intensief. Lukt het zelf niet? Vraag dan hulp. Er zijn professionals die je erbij kunnen begeleiden.”
Hoge bloeddruk en hoog cholesterol
Een hoge bloeddruk en hoog cholesterol vormen een ander gevaar. „Daardoor krijg je beschadigingen aan de binnenzijde van je bloedvaten”, legt Kiliç uit. „Laat beide dus regelmatig controleren. Hetzelfde geldt als je diabetes hebt. Zorg voor een goede behandeling. Houd het zelfs na verandering van je leefstijl aan? Dan bieden medicijnen een oplossing.”
Roken en overmatig alcoholgebruik zijn erg slecht voor de mens. „Er is een veel grotere kans op hart- en vaatziekten als je rookt”, vervolgt Kiliç. „Stop daar dus zo snel mogelijk mee. Dat is niet makkelijk. Daarvoor kun je hulp inschakelen. Ben ook voorzichtig met alcohol. Het liefst niets of anders heel weinig. Per dag niet meer dan één glas.”
Hartrevalidatie
Zelfs ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het soms niet te voorkomen dat men geholpen moet worden aan een hartaandoening. „Als dat gebeurt, kom je na afloop in aanmerking voor hartrevalidatie. Dat helpt echt”, zegt Kiliç. „Door het traject te volgen heb je minder kans op nieuwe problemen. Daarnaast, en niet onbelangrijk, krijg je het vertrouwen in jouw lichaam weer terug. Dat loopt toch een deuk op. Je leert omgaan met de gevolgen van je aandoening. Het start met een intake en daarna doorloop je meerdere onderdelen. Er is een heel team bij betrokken van artsen, coaches, diëtisten en fysiotherapeuten. Met een doorverwijzing van je cardioloog krijg je de hartrevalidatie vergoed uit je basisverzekering.”