Hans Jutstra krijgt veel positieve reacties op nieuwe aula

Hans Jutstra in de aula. NDC mediagroep

Hoogeveen – Hans Jutstra uit Hollandscheveld is al vijftien jaar actief in de uitvaartbranche en heeft sinds kort een nieuwe stap gezet met de realisatie van een aula. Die is gelegen op Buitenvaart, naast zijn gelijknamige zaak voor woninginrichting aan de zijde van het Henny Huisman-museum.

,,Maar”, benadrukt hij, ,,de aula staat uiteraard helemaal los van de zaak.”

Wekelijks krijgt Hans de vraag of mensen even een kijkje mogen nemen in de aula. Het ziet er huiselijk en knus uit. ,,Ik heb er een houtkachel in en meerdere banken. De ruimte is 10 bij 5 vierkante meter en dus lekker ruim opgezet. Ik krijg enthousiaste reacties. De aula wordt al veel gebruikt. Enkele maanden geleden werd ik ingeschakeld als uitvaartbegeleider. De familie wilde hun moeder graag opbaren in haar eigen kamer in een verzorgingshuis in Hoogeveen, maar dat bleek niet toegestaan in verband met corona.”

Niets beschikbaar

Er was op dat moment, mede door corona en de strenge regels, vrijwel niets beschikbaar. Dat zette de ondernemer aan het denken. Zo ontstond het idee naast zijn bedrijf ruimte te creëren voor een aula, waar één persoon kan worden opgebaard. Hij legde het voor aan de familie die Hans Jutstra uitvaartverzorging had ingeschakeld, die daar dankbaar op reageerde. ,,Ik heb vervolgens gelijk een aannemer ingeschakeld, die in een middag tijd een prachtige aula heeft gerealiseerd. Nabestaanden kunnen hier rustig afscheid nemen. Ze zijn elk moment van de dag welkom en kunnen zo lang blijven als ze willen.” Inmiddels hebben er al diverse mensen opgebaard gelegen. Volgens Jutstra steeds naar volle tevredenheid van de nabestaanden.

Passie

De Hollandschevelder noemt het uitvaartwerk zijn passie. ,,Het gaat niet alleen om de uitvaart zelf, maar ook om de voor- en nazorg. Mensen mogen mij sowieso altijd bellen, dag en nacht ben ik bereikbaar. Ook krijgen ze mij meteen aan de lijn en geen callcenter. Ik denk ook dat dat voor veel mensen fijn is. Ik ben ook eerlijk over de prijzen. Bij mij ben je een stuk goedkoper uit. Als een kist 400 euro minder hoeft te kosten, dan zeg ik dat.”

Jutstra heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan. Zo was hij jaren werkzaam bij de uitvaartvereniging Hollandscheveld en ook bij DELU. Tegenwoordig heeft hij Hans Jutstra uitvaartverzorging. ,,Ik vind het belangrijk om alle tijd en aandacht eraan te kunnen besteden.” En wat als hij in de knoop komt met zijn andere werk? ,,Daar ben ik niet bang voor, want ik heb goede mensen in het bedrijf die mijn werkzaamheden overnemen. Ik doe dat al jaren op deze manier.”

Nieuws

menu