Erica van Asselt hangt toga aan de wilgen: 'Je kunt heel moeilijk ‘een beetje’ advocaat zijn'

Erica van Asselt stopt als advocate. Foto: Eigen foto

Na een carrière van ruim 42 jaar als advocaat, heeft Erica van Asselt-Pronk op 31 december jl. haar toga aan de wilgen gehangen. Een persoonlijk afscheid zit er vanwege corona niet in. Haar oudste dochter Margriet van Asselt, inmiddels ook advocaat, interviewt haar.

Waarom stop je eigenlijk?

„Je moet een keer stoppen. Omdat ik nog steeds veel van mijn beroep houd, was het een lastige beslissing. Het feit dat er steeds meer regels en eisen aan advocaten worden gesteld, heeft het wel makkelijker gemaakt. Bovendien wil ik graag tijd hebben voor andere dingen. Je kunt heel moeilijk ‘een beetje’ advocaat zijn.”

Wat vind je leuk aan de advocatuur?

„Het geven van advies aan cliënten heeft me altijd veel voldoening gegeven. Door te adviseren kun je zowel problemen oplossen als voorkomen. Daarnaast houd ik van het speurwerk dat de advocatuur vergt. Als advocaat kun je zelden een klip en klaar antwoord geven. Steeds weer is het een kwestie van de wet en de rechtspraak toepassen op de concrete situatie van je cliënt. Daar komt bij dat ook iedere rechter anders is. In het arbeidsrecht, waar ik me veel mee bezig houd, zijn de regels de laatste jaren vaak veranderd; reden om cliënten goed te informeren. Deze factoren maken het beroep afwisselend en spannend.”

Je bent lovend over je beroep, maar zijn er ook minder leuke kanten?

„Ja, die zijn er. Zoals ik al aangaf neemt in de advocatuur de bureaucratie toe. Ook brengt de advocatuur veel stress met zich mee. Daar moet je tegen kunnen. Er spelen vaak fatale termijnen, grote belangen en sterke emoties. Regelmatig word je gedwongen je agenda om te gooien en door te werken buiten de normale werktijden. Maar die hectiek maakt het vak dynamisch.”

Je hoort tegenwoordig veel over geweld en bedreigingen tegen advocaten. Heb jij daar ooit last van gehad?

„Ja, daarmee hebben vrijwel alle advocaten bij tijd en wijle te maken. Het hoeft daarbij niet direct om zware criminelen te gaan, maar het kan bijvoorbeeld ook de failliet zijn die zijn frustraties op de advocaat als curator richt of de wederpartij die je persoonlijk kwalijk neemt wat je als advocaat namens je cliënt naar voren brengt. In die gevallen is het de kunst om ondanks je angst, het gesprek aan te gaan, empathie te tonen en te proberen de kalmte terug te brengen. In ons beroep is mensenkennis onontbeerlijk.”

En nu? Ga je achter de geraniums zitten?

Lachend: „Nee, je kent me. Ik blijf als adviseur aan Van Steen en Pronk Advocaten verbonden en ik maak nog deel uit van diverse klachtencommissies. Daarnaast zal ik, als zelfstandig juridisch adviseur, zo nu en dan advies geven in voorkomende gevallen. En, zodra corona het toelaat, hoop ik meer te kunnen reizen. Het echte advocatenwerk laat ik met een gerust hart aan mijn kantoorgenoten over. Zij hebben voldoende kennis en kunde om mijn praktijk voort te zetten.”

Welk advies geef je mij mee?

„Soms kom je voor moeilijke keuzes te staan. Luister dan naar je gevoel. Voelt iets niet goed, doe het dan niet. Integriteit is belangrijk in dit beroep.”

Nieuws

menu