Aangeboden door: Gift Campaign

Een computermuis met logo; de solide basis van je werkdag!

Eigen foto

Digitaal werken is voor veel bedrijven en sectoren de norm. Dit was voor de pandemie al het geval, nu meer dan ooit tevoren. Of je nu op kantoor of vanuit huis werkt: je spendeert behoorlijk wat tijd door achter je computerscherm. Ben jij werkgever en wil je zorgen dat je personeel zo verantwoord mogelijk te werk kan gaan?

Wellicht heb je hen al een tweede scherm gegeven en een ergonomische bureaustoel. Maar hoe zit het met de basis? We hebben het over de computermuis. Je kunt een computermuis met logo bedrukken om zo twee vliegen in een klap te slaan. Allereerst voelt de werknemer zich verbonden met jou. Daarnaast bevordert de juiste computermuis een goede werkhouding.

Waar komt dit onmisbare accessoire vandaan? Welke soorten computermuizen zijn er en wat is nog meer van belang om een goede werkhouding te hebben? Daar gaan we in deze blogpost dieper op in!

Wat is een computermuis?

Met een computermuis kun je de cursor op je computerscherm met handbewegingen besturen. Een computermuis moet minimaal een drukknop hebben, maar meestal zijn er meerdere knoppen aanwezig. Bijvoorbeeld de linker- en rechterknop. Vaak beschikt de muis ook over een balletje waarmee je kunt scrollen.

Het eerste exemplaar van de computermuis werd in 1963 ontwikkeld door de Amerikaan Douglas Engelbart. De behuizing was destijds van hout. Kun je het je voorstellen? De naam muis werd bedacht omdat het item treffende gelijkenissen had (en heeft) met het knaagdiertje. De uitvinder van dit onmisbare computeraccessoire is er helaas niet rijk mee geworden. Het patent lag namelijk bij de werkgever. Ook hij heeft er weinig financiële vruchten van weten te plukken. Het patent was al verlopen op het moment toen de computermuis massaal werd ingezet.

Welke soorten computermuizen zijn er?

Binnen de wereld van computermuizen is er veel variatie. Dit wordt mede bepaald door de features die een muis heeft. Daarnaast hangt de keuze van de muis sterk af van de voorkeuren van de gebruiker. Er is dus niet een computermuis de beste te noemen. Laten we samen kijken welke soorten er zoal zijn:

1) De mechanische computermuis

Dit type muis heeft aan de onderkant een zware, met stroef materiaal beklede kogel (ook wel bekend als het muisballetje), die bij beweging van de muis over een plat oppervlak mee rolt door de beweging. Deze rolbeweging wordt vervolgens overgebracht op twee assen, die onder een hoek van 90° met elkaar zijn gemonteerd. Het nadeel van dit type muis is dat er vuil kan ophopen aan de twee assen waarover de bal rolt. Je moet hem dus regelmatig schoonmaken om hem goed te kunnen blijven gebruiken.

2) De optische muis

Deze muissoort beschikt over een led-lampje of laser onderaan de muis. Oftewel; hij werkt met een sensor. Deze neemt de beweging waar ten opzichte van de ondergrond. De muisaanwijzer op het scherm volgt deze beweging. Het grote voordeel van dit type muis is dat hij een stuk nauwkeuriger werkt en minder gevoelig is voor vuil. Er kleeft ook een nadeel aan. Sommige gebruikers vinden dat hij te snel beweegt. Gelukkig kun je de nauwkeurigheid aanpassen en zelf instellen hoe snel hij moet bewegen.

3) De ergonomische computermuis

Heb jij last van RSI-klachten? Of wil je dit juist voorkomen? Dan kan de ergonomische muis een oplossing zijn voor jou! Door deze muissoort komt je hand namelijk in een andere positie te liggen waardoor er minder wrijving voor je pols of elleboog wordt veroorzaakt. Hierbij adviseren we je om ook een ergonomisch toetsenbord aan te schaffen. Deze combinatie werkt namelijk het beste!

4) De computermuis voor gamers

Last but not least willen we licht werpen op een muissoort voor hen die wel van een online spelletje houden: de gaming muis. Voor een fanatiek gamer is een muis een verlengstuk van je arm. Met een goede muis ben jij al je tegenstanders de baas.

Hoe gebruik je de computermuis verantwoord?

Nu we weten welke soort computermuizen er zoal zijn, is het natuurlijk van belang te achterhalen hoe je haar zo verantwoord mogelijk gebruikt. Het beste is om te kiezen voor een ergonomisch model. Hiermee voorkom je een hoop klachten zoals de muisarm, Repetitive Strain Injury (RSI) en het carpaletunnelsyndroom (CTS). Dit zijn allemaal klachten ontstaan door ontstoken pezen door het te lang achter elkaar dezelfde (muis)bewegingen te maken met je hand of pols in een krampachtige / verkeerde houding vanachter je computer. Bijvoorbeeld doordat de muis een verkeerd formaat of een verkeerde vorm heeft. Met een ergonomische muis kun je dit eenvoudig voorkomen en de klachten niet verder laten oplopen.

Wat is nog meer belangrijk voor een goede werkhouding?

Naast het hebben van een goede muis, zijn er nog meer facetten belangrijk om op te letten tijdens een werkdag achter de computer. Zorg voor een optimale zithoogte. Dit wil zeggen dat de bovenbenen gelijkmatig worden ondersteund en niet afgekneld worden door afhangende benen. Je onderbenen maken ongeveer een hoek van 90 graden. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte tussen je stoelzitting en je knieholtes. Vuistregel: nou.. die kun je heel letterlijk nemen! Je zou een vuist tussen de voorkant van de zitting en je knieholte moeten kunnen plaatsen. Hiermee voorkom je afknellende bloedvaten en zenuwen.

Zorg er daarnaast voor dat je beeldscherm en toetsenbord zo zijn geplaatst dat je er recht achter kunt plaatsnemen. De aanbevolen afstand tussen je ogen en het beeldscherm (de kijkafstand) moet tussen de 50 en 70 centimeter zijn. Om te voorkomen dat je naar voren moet buigen om de tekst te kunnen lezen, adviseren we je de resolutie van je beeldscherm goed in te stellen.

Zitten is het nieuwe roken

Tot slot is het heel belangrijk om tussen al het zittende werken door ook in beweging te blijven. Zitten is namelijk het nieuwe roken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat langere periodes achter elkaar zitten niet goed is voor je gezondheid. Het vele zitten verstoort de stofwisseling waardoor je meer schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Hiermee verhoog je de kans op hart- en vaatziekten. Ook neemt het gehalte van de goede variant van cholesterol in ons bloed af.

Wist je al dat Nederlanders het langst zitten van alle Europeanen ? Gemiddeld 7 uur op een dag! Nu we meer vanuit huis werken kan dit aantal wellicht nog wel hoger liggen. Probeer daarom je personeel te stimuleren om anders te werken. Bijvoorbeeld door elk uur minimaal twee keer op te staan en twee minuten in beweging te komen. Wanneer je 8 uur per dag werkt komt dit neer op 16 keer opstaan waarbij je minimaal twee minuutjes beweegt. Hiermee kun je de negatieve effecten van zitten al tegengaan!

Nieuws

menu