Drenthe als eerste van start met project Bouwstroom. Hoogeveen in 2023 aan de beurt

Van links naar rechts: Bert Horst (Woonconcept), Elles Dost (Lefier), Antje de Groot-Schuttert (Trebbe), Bothilde Buma (Woonservice), Coen Titulaer (Dura Vermeer Bouw Hengelo), Rob Hoogeveen (Actium), Janneke Klijn (Wold & Waard). Foto: Marloes Fotografie

Onder de noemer Bouwstroom Drenthe gaan woningcorporaties en marktpartijen de komende jaren gezamenlijk 200 sociale huurwoningen per jaar bouwen. Woonconcept bouwt de eerste 32 woningen in het kader van dit project in de wijk Nieuwveense Landen in Meppel. Hoogeveen is in 2023 aan de beurt.

In Bouwstroom Drenthe werken woningcorporaties Actium, Woonservice, Woonconcept, Wold & Waard en Lefier samen met marktpartijen Dura Vermeer Bouw Hengelo en Trebbe. Zij hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De afspraak is dat de corporaties en marktpartijen de komende vijf jaar gezamenlijk 200 sociale huurwoningen per jaar gaan bouwen. Het eerste bouwproject start eind dit jaar.

Locatie nog onbekend

In Hoogeveen zullen in het kader van dit project eveneens nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Dat gebeurt echter pas in 2023. Over de locatie kan Woonconcept nog niks zeggen. „We gaan zeker bouwen in Hoogeveen, maar ik kan nog niet zeggen waar precies, omdat wij dat zelf ook nog niet weten”, vertelt Gekelien Lawerman, communicatiemedewerker bij Woonconcept.

Bouw van sociale huurwoningen staat onder druk

Over de reden van deze samenwerking legt Elles Dost, bestuurder van Lefier, uit: „Door stijgende kosten en een gebrek aan materialen en medewerkers staat de bouw van sociale huurwoningen onder druk. Tegelijkertijd hebben woningcorporaties een immense opdracht. Wij moeten zorgen dat er voor huurders voldoende, betaalbare en energiezuinige woningen zijn.”

Om dat te realiseren moet er volgens de corporaties en marktpartijen slimmer gewerkt worden. Dit doen zij met de Bouwstroom Drenthe. De corporaties zorgen dat er gebouwd wordt en dat de woningen betaalbaar blijven. De marktpartijen hebben baat bij voorspelbaarheid en continuïteit, zodat zij efficiënter kunnen werken. Dit zorgt voor kortere doorlooptijden en tegelijkertijd biedt het kansen voor innovatie, bijvoorbeeld op het gebied van circulair bouwen.

Antje de Groot-Schuttert, directeur Trebbe: „Met de Bouwstroom realiseren we eenheid in het proces van bouwen. We bouwen dus niet Drenthe vol met dezelfde woningen, maar we bouwen wel alle woningen met hetzelfde proces. Daar zit de winst.”

Nieuws

menu