Drenergie komt met uniek servicepakket

Het team van Drenergie. Drenergie

Zuidwolde - Na diverse woningbranden die zijn ontstaan door zonnepanelen, komt er steeds meer aandacht voor het belang van inspectie en onderhoud. Toch is nog niet elke bezitter van zonnepanelen zich daarvan bewust, merkt Koop Drost, eigenaar van Drenergie. Daarom introduceert het zonne-energiebedrijf uit Zuidwolde een uniek servicepakket.

De concurrentie in zonnepanelenland is moordend. Tegen steeds lagere tarieven bieden en leggen bedrijven systemen aan. „Maar dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede”, weet Drost uit ervaring. De eigenaar van Drenergie – dat zich richt op advies en begeleiding bij de keuze voor het juiste zonnestroomsysteem – loopt al bijna tien jaar rond in deze branche. „Door die wildgroei van aanbieders is het extra belangrijk om een aangelegd zonnestroomsysteem te laten controleren. En sowieso om het te laten onderhouden. Want zonnestroomsystemen verouderen, worden smerig, kunnen beschadigd raken. Dat kan gevolgen hebben voor de opbrengt, maar óók voor de veiligheid.”

‘Onderschat vogelpoep niet’

Drost noemt voorbeelden van wat hij zoal tegenkomt in de praktijk. „Bij onafhankelijke keuringen die wij laten doen, blijkt dat kabels niet opgebonden zijn of dat een en ander in de meterkast niet volgens de NEN-normen is aangesloten, maar we komen ook omvormers tegen die zijn bevestigd aan houten wanden, met brandgevaar tot gevolg.” Ook wanneer alles wel correct is aangelegd, kan er met de jaren schade ontstaan. „Denk aan bevestigingsmaterialen die losraken door extreme wind of steenmarters die kabels beschadigen. En onderschat vogelpoep niet. Als dat zich hecht, kan een cel in de paneel in de zomer heel heet worden, waardoor het geen energie meer produceert, maar opneemt.”

Om dit soort problemen te voorkomen ofwel zo snel mogelijk te detecteren, heeft Drost met zijn team van Drenergie een uitgebreid servicepakket samengesteld. In vier varianten af te sluiten: Brons, Zilver, Goud en Diamant. Bij alle pakketten wordt gestart met een zogenaamde nulmeting, een uitgebreide schouw op locatie. „Veel mensen gaan zelf het dak niet op. Bovendien weten ze wellicht ook niet waar ze op moeten letten. Bij een schouw kijken de experts met wie wij samenwerken naar de staat van de panelen, eventuele beschadigingen, de dakbedekking, de mate van vervuiling.” Bij het pakket Goud en Diamant wordt dit gecombineerd met een officiële specialistische keuring. „Dan wordt het hele systeem van A tot Z gecontroleerd volgens de zogenaamde NEN-normering. Bevindingen worden vastgelegd in een inspectierapport, waarmee je kunt aankloppen bij je leverancier, mocht iets niet aan de NEN-normering voldoen.”

Professionele reiniging

De schouw is tevens vast onderdeel van een ‘APK’, waar ook een professionele reiniging bij hoort. „Voor het aangezicht maar vooral ook om opbouw van plaatselijke vervuiling én inbranding daarvan te voorkomen.” En dat reinigen is echt iets anders dan ramen wassen. „De specialisten die langskomen werken met kalk- en mineraalvrij water en speciale zachte nylonborstels.” Verder meldt het team van Drenergie de omvormer van de klant aan in een monitoringsportaal. Drost: „Zo krijgen wij een signaal bij storingen en fouten, maar ook als de energieopbrengst afwijkt van de prognose. Vervolgens kijken wij of daar een logische verklaring voor is óf dat er mogelijk een probleem is. In dat laatste geval trekken we aan de bel.”

Advies en begeleiding bij de keuze voor energieleverancier zijn ook inbegrepen in alle vier servicepakketten. „Wij nemen het huidige energiecontract onder de loep en kijken jaarlijks of er een beter alternatief is. Want er zijn véél aanbieders, véél addertjes onder het gras en zeker bij zonnepanelen is het van belang breder te kijken dan alleen naar de laagste prijs.” Wie breder advies wil dan enkel over het energiecontract, doet er verstandig aan het pakket Diamant te kiezen. „Daarbij hoort een jaarlijks adviesgesprek, waarbij we onder meer toekomstige ontwikkelingen bespreken, zoals de aanschaf van een elektrische auto en wat dat betekent voor het zonnestroomsysteem. Maar ons belangrijkste advies is en blijft: zorg goed voor je zonnepanelen. Voor het optimale rendement én voor de veiligheid.”

Nieuws

menu