DOC Kaas BV behoudt positie in de wereld dankzij automatisering en vakmanschap

Leo Heymann (links) en Marcel Bruins bij een flinke stapel blokkaas. Foto: André Weima

Voor Hoogeveners is het een vast gegeven dat in hun woonplaats kaas wordt gemaakt. Dat gebeurt al 125 jaar bij DOC Kaas BV, al is de bedrijfsstructuur in de loop der tijd veranderd. Het kaasproducerende bedrijf, met productielocaties op Buitenvaart en aan de Alteveerstraat, is sinds 2016 onderdeel van het Duitse zuivelconcern DMK Group.

Dat heeft de afzetmarkt vergroot, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Het zuivelpark op Buitenvaart is nog steeds één van de modernste in Europa en het karakteristieke pand aan de Alteveerstraat, dat dit jaar precies 125 jaar geleden in gebruik werd genomen, is nog in bedrijf. En kaas maken kunnen ze: van Goudse tot gatenkaas en cheddar. Op het zuivelpark wordt blokkaas gemaakt: in blokken van 60 bij 30 centimeter, zowel foliekaas die rijpt in semi-doorlatende folie als natuurkaas die rijpt in een korst. Aan de Alteveerstraat wordt ronde natuurkaas gemaakt. Na productie verhuizen deze kazen overigens naar het natuurpakhuis op het zuivelpark, waar de ideale omstandigheden voor deze vorm van rijping gecreëerd kunnen worden.

Eén productielijn

Wat DOC Kaas BV tot op de dag van vandaag uniek maakt, is dat het productieproces op het zuivelpark plaatsvindt op één productielijn. ,,We kunnen 95.000 ton kaas op één lijn produceren en zijn daarmee wereldwijd denk ik de grootste”, zegt operationeel directeur Leo Heymann. De Duitser is al ruim veertig jaar werkzaam bij de DMK Group en werd een aantal jaren geleden gevraagd voor deze functie. Daar moest hij naar eigen zeggen wel even over nadenken. ,,Een Duitser in een Nederlandse kaasfabriek was voor mijn gevoel hetzelfde als een Nederlander in een Duitse bierbrouwerij. Kaas hoort bij de Nederlandse cultuur. Gelukkig heb ik een warm welkom gekregen en het bevalt me hier uitstekend.’’

Zoeteweijde

Samen met financieel directeur Marcel Bruins vormt Heymann de directie van DOC Kaas BV. Bruins komt uit Meppel en herinnert zich nog goed dat het zuivelpark in Hoogeveen gebouwd werd. ,,Ik werkte toen bij een ander groot zuivelbedrijf en vond het heel bijzonder wat in Hoogeveen gebeurde. Onze kaasproductie is nog steeds bijzonder. Onlangs bleek dat weer toen onze Zoeteweijde werd uitgeroepen tot de lekkerste 48+ Goudse belegen kaas. Het is een receptuur die we hier hebben ontwikkeld en maken voor Uniekaas. Een mooie opsteker voor het hele team.’’

Vakmanschap

Produceren op slechts één productielijn is kostenefficiënt, maar vraagt volgens Heymann veel vakmanschap. ,,Als er in het proces iets hapert, heeft dat meteen grote gevolgen.’’ Dankzij vergaande automatisering wordt er 24 uur per dag, zeven dagen in de week geproduceerd. Dat levert 110 tot 120.000 ton kaas op die over de hele wereld gegeten wordt, op de boterham, als borrelhapje, maar ook voor op de pizza. ,,Om kwaliteit te blijven leveren, wordt het productieproces continu gecontroleerd op zeventig criteria. Als het resultaat op één van die criteria onvoldoende is, volgt nacontrole. Dat leidt tot heel weinig uitval en daar zijn we trots op.’’

Nieuws

Meest gelezen