DOC Kaas BV behoudt positie in de wereld dankzij automatisering en vakmanschap | Made in Hoogeveen

Voor Hoogeveners is het een vast gegeven dat in hun woonplaats kaas wordt gemaakt. Dat gebeurt al 125 jaar bij DOC Kaas BV, al is de bedrijfsstructuur in de loop der tijd veranderd. Het kaasproducerende bedrijf, met productielocaties op Buitenvaart en aan de Alteveerstraat, is sinds 2016 onderdeel van het Duitse zuivelconcern DMK Group.

Leo Heymann (links) en Marcel Bruins bij een flinke stapel blokkaas.

Leo Heymann (links) en Marcel Bruins bij een flinke stapel blokkaas. Foto: André Weima

Dat heeft de afzetmarkt vergroot, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Het zuivelpark op Buitenvaart is nog steeds één van de modernste in Europa en het karakteristieke pand aan de Alteveerstraat, dat dit jaar precies 125 jaar geleden in gebruik werd genomen, is nog in bedrijf. En kaas maken kunnen ze: van Goudse tot gatenkaas en cheddar. Op het zuivelpark wordt blokkaas gemaakt: in blokken van 60 bij 30 centimeter, zowel foliekaas die rijpt in semi-doorlatende folie als natuurkaas die rijpt in een korst. Aan de Alteveerstraat wordt ronde natuurkaas gemaakt. Na productie verhuizen deze kazen overigens naar het natuurpakhuis op het zuivelpark, waar de ideale omstandigheden voor deze vorm van rijping gecreëerd kunnen worden.

Eén productielijn