Bereid je in 2023 voor op deze 4 cyberdreigingen

Foto: pexels.com
Het risico om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit wordt steeds groter. In 2018 werd er nog 2840 keer aangifte gedaan van internetgerelateerde misdrijven. Vier jaar later, in 2022, stond de teller al op bijna 14.000 geregistreerde internetmisdrijven. Het ziet ernaar uit dat deze trend voorlopig nog even doorzet. Aan de andere kant is men in de IT-sector hard bezig oplossingen te bedenken voor dit hardnekkige probleem.
Het nut van een VPN
Een VPN is één van de meest effectieve oplossingen en maakt de laatste jaren dan ook een grote opmars. Met een VPN, oftewel virtueel privénetwerk, voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. De uitwisseling van gegevens tussen jouw apparaat en de VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel. Bij de VPN-server vindt nog encryptie plaats. Vervolgens worden de data via de VPN-server naar de server van je internetprovider of een openbare server gestuurd. Voor de uiteindelijke ontvanger is alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar.
Een VPN maaakt het hackers onmogelijk om je data te onderscheppen dan wel in te lezen. Daarnaast biedt het een grotere bescherming van je online privacy omdat je IP-adres wordt afgeschermd. De betere VPN’s behoeden je ook nog eens voor het downloaden van malware en virussen. Het gebruik van een VPN levert dus heel veel voordelen op en het is ook nog eens heel gebruiksvriendelijk. Je kunt VPN downloaden en installeren op vrijwel ieder online apparaat, van router tot smartphone. Ook is het mogelijk om een VPN als browserextensie te installeren.
4 Dreigingen om voor op te passen
De traditionele vormen van cybercriminaliteit, zoals DDoS-aanvallen en phishing, zullen voorlopig niet uit het virtuele straatbeeld verdwijen. Phishing, de tactiek waarbij oplichters zich voordoen als betrouwbare instanties of personen, maakte in 2022 zelfs nog een topjaar door. Daarnaast bedenken internetcriminelen continu nieuwe methodes om zoveel mogelijk nieuwe slachtoffers te maken:
Pig butchering scam
De pig butchering scam is een nieuwe vorm van oplichting en een combinatie van dating- en beleggingsfraude. Gebruikers van datingapps worden daarbij overgehaald om nep-investeringen te doen. De oplichters mesten ‘de varkens’ vet met mooie verhalen en lieve woordjes. Als ze eenmaal het vertrouwen, en het hart, van hun beoogde slachtoffer hebben gewonnen, volgen de beloftes over winstgevende beleggingen. Als het slachtoffer vervolgens het geld overmaakt, is het varken als het ware geslacht.
Gijzelsoftware
Onlangs is nog een groot crimineel netwerk opgerold dat talloze bedrijven ter wereld in de ban hield met hun gijzelsoftware. Ook Mediamarkt bevond zich onder de slachtoffers. Gijzelsoftware of ransomware is schadelijke software waarmee hackers toegang kunnen krijgen tot bepaalde bestanden of servers. In het geval van MediaMarkt konden klanten twee weken lang geen producten meer afhalen of retourneren. In ruil voor losgeld zouden de hackers de situatie weer terugdraaien. MediaMarkt weigerde de geëiste 50 miljoen euro aan bitcoins te betalen en loste de situatie uiteindelijk zelf op. Andere bedrijven kwamen er minder ongedeerd van af. In twee jaar tijd maakte het netwerk ruim 100 miljoen euro buit met deze tactiek.
Gehackte IoT-apparaten
Het IoT, of Internet of Things, is gestoeld op de gedachte dat alle apparaten via het internet met elkaar verbonden kunnen worden. Een praktische uitwerking van deze gedachte zijn de zogenaamde slimme apparaten of domotica. Hieronder vallen Smart TV’s en slimme speakers, maar ook slimme alarmsystemen, slimme thermostaten en babymonitors. Elk apparaat bevat een toegangspunt tot het internet. En elk toegangspunt vormt weer een mogelijke ingang voor hackers. Om het aantal ingangswegen te beperken, is het raadzaam om een VPN op de router te installeren.
Multivectoraanvallen
Multivectoraanvallen zijn geavanceerde vormen van DDoS-aanvallen. Bij een traditionele DDoS-aanval richten hackers zich op een bepaald zwak punt in de beveiliging. Bij multivectoraanvallen wordt het systeem op meerdere punten geïnfiltreerd. Het is dan ook veel gecompliceerder om een aanval af te slaan. Criminelen kunnen het slachtoffer afpersen door zowel gijzelsoftware te installeren en te dreigen met een datalek.