Aangeboden door: Diks.nl

Ben je ook van plan om een zakelijke auto aan te schaffen?

-

Voor een groot aantal ondernemers was het de afgelopen twee jaar beslist geen business as usual. Er werd minder verkocht en veel personeel werkte lange tijd vanuit huis. Inmiddels gaan de ondernemers weer volop aan de bak en worden er ook weer klanten bezocht. Dus worden er weer heel wat zakelijk kilomters gereden. Ben je startende ondernemer of zzp-er dan is het goed om eens te kijken of je op zakelijke basis een auto aan kunt schaffen. De vraag is dan, wegen de kosten op tegen de baten?

Door de toenemende werkzaamheden van zzp-ers en andere ondernemers kan er een omslagpunt komen dat je de auto waarin je rijdt meer zakelijk dan privé gebruikt. Het loont zeker de moeite waard om alle voors en tegens voor jezelf eens op een rijtje te zetten. Je kunt namelijk alle kosten die je voor je bedrijf maakt opvoeren als zakelijke kosten. Als eerste zijn dat natuurlijk de kosten die je maakt als je een nieuwe auto voor de zaak aanschaft. Daarna kun je de onderhoudskosten en de kosten voor benzine of elektriciteit opvoeren. Eén van de eerste dingen die je doet wanneer je een nieuw voertuig komt is het afsluiten van een zakelijke autoverzekering . Als je denkt dat dit alles is, dan moet je ook nog rekenen op de motorrijtuigenbelasting, parkeerkosten en niet te vergeten de kosten van de wasstraat. Als je alles bij elkaar optelt kan het een flink bedrag zijn, dat je misschien doet afschrikken. Vergeet dan niet dat je al die kosten als aftrekposten op kunt voeren. Hierdoor kan de aanschaf van een zakelijk voertuig ineens flink aantrekkelijk worden.

Verschil tussen zakelijke en particuliere autoverzekering

Bijna alle automobilisten met een eigen privé auto zullen hiervoor verzekerd zijn. Daarvoor heb je vaak de keuze uit een wa-verzekering, een wa + casco verzekering of een all-risk polis. Deze varianten heb je bij een zakelijke verzekering ook. Wil je precies weten wat de kosten en verschillen zijn van den privé of zakelijke autoverzekering dan kun je antwoord op deze vragen vinden op Diks.nl , waar je bovendien heel makkelijk je verzekering kunt afsluiten.

Het mooie van zakelijk gebruik van een auto, is dat je de btw kunt terugvragen. Als ondernemer zal je niet onbekend zijn dat je de belasting toegevoegde waarde bij aankoop van zakelijke spullen terug kunt vragen. Dit geldt ook voor de zakelijke auto. Over de aankoop van een nieuwe auto betaal je namelijk 21 procent btw. Bij een grotere auto of bestelwagen kan de btw gauw oplopen tot een paar duizend euro. Je zult die btw eerst wel moeten betalen bij aanschaf, maar later kun je die gewoon weer terugvragen bij de aangifte van je omzetbelasting.

Privé gebruik

Heb je naast de zakelijke auto geen andere auto voor particulier gebruik dan zijn er regels hoe je de zakelijke auto toch voor privé kunt inzetten. Je mag dan echter niet meer dan 500 kilometer per jaar rijden. Rij je meer dan krijg je met bijtelling te maken. Hoe hoog deze bijtelling is hangt af van het aantal kilometers was je privé rijdt en wat de cataloguswaarde van de zakelijke auto is.

Nieuws

menu