Aangeboden door: tapeso.nl

Alles wat je moet weten over jute vloerkleden

Foto: pexels.com

Wie op zoek is naar een nieuw vloerkleed is het niet ontgaan dat natuurlijke materialen hoog op het lijstje van woontrends staan. Dat is dan ook niet vreemd in een wereld waar we steeds natuurlijker en duurzamer gaan leven. Een jute vloerkleed wordt hierbij een steeds populairdere keuze.

Een vloerkleed gemaakt van jute

Toegegeven, jute lijkt op het eerste gezicht niet het meest geschikte materiaal voor een vloerkleed. Zo is het harder en stugger dan wol en ziet het er ook zo uit. Toch wil dat niet zeggen dat een vloerkleed gemaakt van jute niet geschikt is voor onze woonkamers. Door zijn robuuste uitstraling met een warm randje zijn ze namelijk erg geschikt voor verschillende interieurstijlen. Als je wel van een natuurlijk tintje houdt of deze graag wil toevoegen is een jute vloerkleed dus een goed idee.

Natuurlijk met een stoer randje

Doordat jute een grove en natuurlijke uitstraling heeft is een jute vloerkleed erg geschikt voor verschillende soorten inrichtingen. Een populaire woontrend op dit moment is het Scandinavisch interieur waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van houten meubels en andere natuurlijke materialen. Ook minimalistische inrichtingen die bestaan uit neutrale kleuren kunnen profiteren van deze natuurlijke kleden. Door zijn robuuste uitstraling is het jute vloerkleed ook erg geschikt voor een industrieel interieur. Hier zien we verschillende stevige houten meubels terugkomen die worden afgewisseld met donkere metaalsoorten.

Jute als de gouden vezel

Door zijn stugge uitstraling en karakteristieke warme kleur wordt jute ook wel de gouden vezel genoemd. Een voordeel van jute is namelijk dat het 100 procent plantaardig is. Jute wordt gemaakt van planten uit het geslacht Corchorus. Deze planten worden verbouwd in warme en vochtige omgevingen zoals India en Bangladesh. Vooral de vezels in de bast van deze planten zijn van belang voor het maken van jute. Daarover lees je hieronder meer.

Van plant naar jute

Jute kan ongeveer vier maanden na het planten worden geoogst. Hierbij worden de stengels van de planten zo dicht mogelijk bij de grond afgesneden. Hierna wordt gebruik gemaakt van een proces dat ‘‘roting’‘ heet om de stelen van de planten zacht te maken. Dit gebeurt door de planten voor 20 dagen lang in water te weken. Zo kunnen de vezels uit de bast van de plant gescheiden worden. Hierna worden deze vezels gedroogd en in bundels naar fabrieken gestuurd. Daar worden de vezels tot jute gesponnen, waarna ze bijvoorbeeld voor een vloerkleed gebruikt kunnen worden.

De voordelen van een jute vloerkleed

Doordat een jute vloerkleed voor 100 procent gemaakt is van natuurlijk materiaal, biedt het een aantal voordelen. Zo is jute biologisch afbreekbaar en ook op het gebied van duurzaamheid een goede keuze. Ook past een jute vloerkleed helemaal in het straatje van de meeste woontrends van dit moment. Daarnaast zijn deze vloerkleden in verschillende formaten en vormen beschikbaar, waardoor er altijd een te vinden is die bij je woonruimte past. Jute wordt ook niet snel vies en is makkelijk om schoon te maken als je eenmaal weet hoe.

Een jute vloerkleed schoonmaken

Zoals voor veel natuurlijke materialen geldt, is het sterk af te raden om een jute vloerkleed met chemische schoonmaakmiddelen te reinigen. Als je een vlek in je jute vloerkleed hebt, is het daarbij erg belangrijk om de vlek eerst te deppen. Door met een doekje op de vlek te wrijven zorg je er namelijk voor dat het vuil alleen maar dieper in de vezels terecht komt. Jute kun je het beste schoonmaken met een vochtige of natte doek. Mocht je vloerkleed helemaal nat zijn is het erg belangrijk dat deze goed droogt. Dit komt doordat jute vloerkleden gemaakt zijn van een natuurlijk materiaal waardoor het kleed kan gaan schimmelen of rotten.

Combineren met je interieur

Ook als je niet perse op zoek bent naar nieuwe meubels kun je met een jute vloerkleed een heel eind komen. Dit kun je doen door een paar kleine aanpassingen te maken aan je interieur. Waar veel mensen bijvoorbeeld voor kiezen is het toevoegen van groene planten en andere voorwerpen met een natuurlijk tintje. Je kunt hierbij denken aan woonaccessoires gemaakt van hout, steen of glas met organische vormen. Deze organische vormen komen natuurlijker over en zijn eigenlijk het tegenovergestelde van moderne en rechtlijnige of hoekige voorwerpen. Zo komt je jute vloerkleed nog beter tot zijn recht en kun je zelf ook genieten van een duurzame en rustgevende inrichting.

Nieuws

menu