Alles wat je moet weten over een PMO onderzoek

Foto: shutterstock
Wat is een PMO?
Dit onderzoek brengt de gezondheidsrisico’s van medewerkers in kaart. Dit wordt niet zomaar gedaan, aangezien gezonde werknemers maximale prestaties kunnen leveren. De risico’s die worden bekeken in het preventief medisch onderzoek zijn niet alleen werkgerelateerd. In de privésfeer van de werknemers kan er namelijk ook van alles gebeuren wat nadelige gevolgen heeft op de gezondheid. Met dit onderzoek krijg jij een zo compleet mogelijk beeld van de gezondheid van jouw medewerkers.
Waarom wordt een preventief medisch onderzoek uitgevoerd?
Het is al vanaf 2012 wettelijk verplicht om jouw medewerkers een PMO aan te bieden. Maar dat is niet de enige reden om het aan te bieden. Zowel jij als jouw medewerkers hebben er veel aan. Zo krijgen de medewerkers tips en tricks mee om hun gezondheid te verbeteren, zodat ze nog goed kunnen blijven werken. Hierdoor heb jij minder snel last van ziekteverzuim en bespaar je kosten.
Hoeveel kost het PMO?
Over kosten gesproken, een PMO is natuurlijk niet gratis. Een PMO wordt niet vergoed door de overheid, waardoor je het zelf moet betalen. De medewerkers hoeven er niet aan mee te betalen. Hoe duur het onderzoek wordt, hangt van meerdere factoren af. Zo is het afhankelijk van wat je in het onderzoek wil meenemen en natuurlijk hoeveel medewerkers het onderzoek willen doen.
Krijg een duidelijk beeld van de kosten
Wil je een duidelijk beeld krijgen van de kosten? Dan kun je een vragenlijst invullen. Hier vul je jouw doelstellingen, budget en risico’s in. De kosten kunnen een paar tientjes zijn bij een basispakket, maar kunnen ook richting de honderden euro’s gaan wanneer je voor een compleet pakket kiest. Bekende partijen, zoals HR Navigator , kunnen je hier verder helpen.
Houd wel in je achterhoofd dat je met een PMO ziekteverzuim kunt voorkomen en dat ziekteverzuim vaak duurder is dan een PMO. Zo ben je vaak wel €250 per dag kwijt aan een zieke medewerker!