Aantal hypotheekaanvragen stijgt in eerste kwartaal explosief met 45 procent: Hypotheekaanvragen voor oversluiten ruim verdubbeld

antal hypotheekaanvragen stijgt in eerste kwartaal explosief met 45 procent. Foto: Pixabay

Het totaal aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dit is vooral het gevolg van een sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117 procent) en woningverbetering (+101 procent).

Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald (-,03 procent). Toch ziet het er naar uit dat de huizenmarkt wat afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met een gemiddelde van 12,5 procent zullen stijgen stelt de Hypotheker.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gedaald met 0,3 procent. Deze daling is minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021. In die periode bedroeg de daling 17 procent, een jaar eerder bedroeg die daling nog 57 procent. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 euro naar 336.000 euro, een stijging van 8 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is er sprake van een toename van 16 procent. In de provincie Drenthe is die stijging ruim 12 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van een hypotheek is ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters. Volgens de Hypotheker is deze stijging veroorzaakt door huizenbezitters die ervan uit gingen dat de hypotheekrente aanzienlijk zou gaan stijgen. De sterkste stijging van het aantal oversluiters doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+127 procent). Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is verdubbeld (+101 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar onder 55-plussers (+105 procent), gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+101 procent).

Nieuws

menu