55-plussers meer in beweging: vooral na de corona lockdown

Jenny: 'Door de trainingen ben ik sterker en fitter geworden en heb ik geen last meer van mijn onderrug'.

Jenny: 'Door de trainingen ben ik sterker en fitter geworden en heb ik geen last meer van mijn onderrug'. Foto: Otto Walter

Steeds meer senioren voldeden aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad in de periode voor corona; van 22 procent in 2001, naar 40procent in 2019, blijkt uit cijfers van het CBS. Tijdens de lockdown werd er weinig gesport en moesten veel locaties dicht. Nu lijkt het tij gekeerd en zet deze stijging met een flinke impuls door.

Bij ZilverFitness, een sportprogramma speciaal voor 55-plussers, merken ze ook dat er meer belangstelling is. Ben-Anne van ZilverFitness vertelt: „Deze groep is hard geraakt door Covid en veel mensen zien nu echt in dat het belangrijk is om fit te worden en te blijven”. Het aantal deelnemers neemt toe en dat blijkt ook uit de vijftien locaties waar ZilverFitness inmiddels wordt aangeboden. In Hoogeveen wordt ZilverFitness gegeven in de sportschool van CrossFit 0528. Voltastraat 2, tegenover de brandweerkazerne.

Er zijn enkele specifieke redenen waarom mensen kiezen voor ZilverFitness. „Het hele lesuur is er een gediplomeerde vaste coach. De deelnemers trainen in een kleine groep van ongeveer tien mensen. En er is aandacht voor individuele uitdagingen zoals blessures en mobiliteits-belemmeringen. De coach heeft aangepaste oefeningen paraat. Daardoor kan iedereen op zijn eigen niveau instappen, waardoor conditie, kracht en lenigheid verbeteren. We draaien prettige muziek en na de les is er meestal tijd voor een kopje koffie en kan er gezellig nagepraat worden. We hebben geen lange contracten waar je aan vast zit, alles gaat gewoon per maand en dat wordt gewaardeerd door onze klanten.”

Sterker en weerbaarder

Volgens Ben-Anne worden mensen echt sterker en weerbaarder, ongeacht de leeftijd. „Het succes zit ‘m vooral in de bot- en spierversterkende oefeningen, de leuke groepen, en het kunnen trainen onder begeleiding op je eigen niveau. Ook simpele dingen gaan weer beter. Denk dan aan het boven je hoofd knippen met een tuinschaar of een zak potgrond op kunnen tillen in je tuin. We krijgen van onze leden zeer positieve feedback en men merkt dat er stappen worden gezet!”

Ook gezond ouder worden?

Ben-Anne: „Er zijn twee belangrijke dingen om gezond ouder te worden; sociale contacten en fysieke fitheid. Samen sporten is gezellig en gezond. Met ZilverFitness kun je verantwoord bewegen op de manier die bij je past.”

Een gratis proefles is te boeken via www.zilverfitness.nl of bel Ben-Anne op 030-7523548.