Aangeboden door: Bamigo

5 x duurzaamheid in het dagelijks leven

Foto: Pexels

Wat is duurzaamheid nu precies en staat duurzaamheid in het dagelijks leven ook gelijk aan duur? De meeste mensen denken bij duurzaamheid aan zorg voor het milieu en dat is ook een belangrijk onderwerp maar het gaat ook verder. Behalve het milieu is er bij duurzaamheid ook aandacht voor de arbeidsomstandigheden en het leven van dieren. Kortom duurzaamheid betekent dat je rekening houdt met het welzijn van de aarde en alle bewoners daarvan. Dat hoeft niet duur te zijn en ook niet moeilijk. Vaak kan je naast grondstoffen en energie ook nog eens geld besparen zonder in te leveren op comfort. Benieuwd hoe je dat moet doen? Hieronder staan 5 tips.

1. Kleding

Er is steeds meer bamboe kleding voor mannen , vrouwen en kinderen beschikbaar. Bamboe is een soort gras en een van de snelst groeiende gewassen ter wereld. Het gebruikt weinig water en mineralen, maar groeit vooral door de energie van de zon. De plant is zo sterk dat bestrijdingsmiddelen overbodig zijn en er hoeven geen regenwouden voor te worden gekapt. Bamboe kleding is daarnaast comfortabel en sterk. Het productieproces wordt steeds verbeterd om nog minder ecologische afdruk achter te laten.

2. Afval scheiden en recyclen

Het is een kleine moeite en veel gemeenten helpen je erbij door afvalstromen te scheiden. Op deze manier kan worden voorkomen dat een hoop vervuilende materialen in het milieu terechtkomen. Door te recyclen hoeven er ook minder kostbare grondstoffen te worden aangewend voor dagelijkse producten.

3. Neem een ‘navy’ shower

Douchen is prettig en ontspannend, maar kost iedere dag ook weer veel kostbaar drinkwater en dure energie om dat water warm te maken. Ook op zee kunnen de bemanningsleden tegenwoordig vaak zich douchen. Daarbij moeten ze echter voorzichtig zijn met water. Bij een Navy douche zorg je ervoor dat je lichaam eerst kort wordt natgemaakt. Daarna gaat de douche uit terwijl jij je goed inzeept. Daarna goed afspoelen en jij voelt je fris en ontspannen met veel minder verbruik.

4. Kook met minder gas

Bij iedere maaltijd hoort er wel een basisproduct bij zoals rijst, pasta of aardappelen. Deze gebruiken door hun bereidingswijze de meeste energie, vaak in de vorm van gas . Het kan ook anders. Breng het water in de pan aan de kook en doe daarna het gas uit. Sluit de pan goed af met een deksel en laat de pan dan staan gedurende de tijd die je normaal gebruikt op het gas. De maaltijd wordt op deze manier ook gaar en lekker. Een beetje experimenteren met de tijden levert de beste resultaten op. Besparen doe je sowieso.

5. Het warme dekentje, de sokken en de wintertrui

Comfort is vaak ook afhankelijk van de temperatuur. Maar dat hoeft niet altijd door de thermostaat hoger te zetten. Op momenten die daarvoor geëigend zijn, kan je door een warm dekentje, lekkere sokken en een comfortabele trui heerlijk genieten van een mooi boek of een goede film. Nog een kop warme thee erbij en besparen wordt niet alleen verstandig maar ook nog eens gezellig.

Nieuws

menu