Theatergroep Oostzijde speelt de muziektheatervoorstelling 'Schrijven aan een dode?’ in Theaterschuur Linde. ‘Een verhaal van alle tijden’

Wendi Koster speelt de jonge Engel, Janne IJmker de oudere Engel. Foto: Jan Veenstra

Theatergroep Oostzijde speelt op vrijdag 3 september en zaterdag 4 september om 20.15 uur in Theaterschuur Linde de voorstelling ‘Schrijven aan een dode?’.

Volgens de maker een persoonlijk verhaal uit Zuidwest Drenthe. Wendi Koster speelt de jonge Engel, Janne IJmker de oudere Engel. Richard Jansen ondersteunt de scenes muzikaal.

Persoonlijk verhaal

Voor Koster en IJmker is dit een persoonlijk verhaal. ‘Beiden hebben hun wortels in de streek rond Hoogeveen. Hun opa (Tiendeveen 1908) belandde, na deelname aan de gevechten bij de Grebbeberg in 1950 in een psychose, met grote gevolgen voor de familie. Maar het is ook een verhaal van alle tijden en van velen. Soldaten die terugkeren van hun missie. Met PTSS, zoals we nu zeggen’, vertelt woordvoerder Jan Veenstra.

Engel krijgt na de meidagen van 1940 haar man Egbert weer thuis. Hij was, als stukrijder, betrokken bij de dodelijke gevechten rond de Grebbeberg. Egbert is zichzelf niet meer. Maar ondanks alles gaan ze samen verder met de strijd tegen de overheerser. Ze verbergen onderduikers en wapens.

De oorlog gaat voorbij. Maar als in het najaar van 1950 de Amerikaanse president Truman WO III aankondigt en er op oudejaarsdag met carbid wordt geschoten, slaan de stoppen bij Egbert door. Hij belandt in een psychose, waarin de strijd bij de Greb gaandeweg akelig dichtbij komt.

Vele jaren later kijkt Engel terug. Ze beleeft opnieuw de periode die zulke ingrijpende gevolgen had voor de rest van haar leven en dat van haar gezin.

Deze muziektheatervoorstelling van Theatergroep Oostzijde zou oorspronkelijk, in samenwerking met de organisatie van Theater na de Dam, worden gespeeld op 4 mei, eveneens in Theaterschuur Linde. Door de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan.

De voorstelling ‘Schrijven aan een dode?’ duurt ongeveer 60 minuten. Er is geen pauze.