Robert Weston geeft extra concert in Klein Paradiso in Echten

Robert Weston.

Robert Weston. Foto: Sake Elzinga

Robert Weston, de artiestennaam van Robert Jan van Hoogdalem, speelt zondag om 13.00 uur in Klein Paradiso in Echten een selectie uit de kerstliedjes die vroeger bij hem thuis (op band, later op cassette en op cd) elk jaar weer werden gedraaid.

Ook speelt hij een paar eigen liedjes, die hij nog nooit live gespeeld heeft. Liedjes die hij überhaupt nog nooit in zijn eentje live gespeeld heeft als Robert Weston.

Het eerste concert begint om 13.00 en duurt tot 14.30 uur. Reserveren voor Klein Paradiso is verplicht. Dit kan door een mail te sturen naar info@delibre.nl. Kaarten kosten 12,50 euro, inclusief een glaasje Glühwein.

Het tweede concert om 15.00 uur is al uitverkocht.

Verslaafd aan muziek

Robert Jan van Hoogdalem is verslaafd aan muziek, aan mooie liedjes, aan new country: country-invloeden vermengd met pop. Toegankelijker, gepolijster. Van Hoogdalem luistert er graag naar. Nashville, bakermat van de country, is de aanjager van dat nieuwe geluid. Hij volgde de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk en werkt als woonbegeleider bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Drachten. Hij zorgt dat mensen er zo probleemloos met elkaar kunnen samenleven.

Muziek is zijn passie. Vijftien jaar lang was nederpopband Asman zijn uithangbord, maar de koek was op. Na het Asmanavontuur sloeg Van Hoogdalem een totaal andere weg in. Met zijn beste vriend Arwin Warners begon hij Van luie Kees, een kleinkunstduo dat optrad met gelegenheidsliedjes. Artistiek bleef het ondertussen kriebelen. In 2017 vloog hij naar Amerika, naar Nashville, om zijn sluimerende liefde voor countrymuziek te bestendigen. Eenmaal terug in Nederland ging Van Hoogdalem meteen liedjes schrijven. Maar zijn solocarrière ging toch de ijskast in. Oorzaak: countryband Ramblin’ Boots. De formatie vroeg de Assenaar om mee te doen. Hij hoefde er niet lang over na te denken. Toch duurde dat avontuur voor Van Hoogdalem niet lang. Dit jaar heeft hij – „met pijn in het hart”– een punt achter Ramblin’ Boots gezet. ,,Die band kostte me gemiddeld zo’n 60 uur in de week, naast mijn vaste 36-urige baan bij het COA.’’

Vervolgens richtte de Assenaar zich weer op zijn solowerk, op die gekoesterde droom van een eigen new country-album, opgenomen en geproduceerd in Nashville, door de in het wereldje bekende producer Kenny Royster. Van Hoogdalem had hem gemaild en een demo opgestuurd. Daarop kwam snel reactie: Royster kon er wel wat mee. Inmiddels heeft Van Hoogdalem, samen met songwriters in Nashville, al zo’n twaalf liedjes geschreven. Het varieert van ‘banale liefdesliedjes’ tot ‘diep-in-de-putsongs’. ,,Maar wel met een positief einde, hoor. Je moet er wel hoop uit kunnen putten.’’ Hij wil zijn album live aan het publiek laten horen. In een kleine setting, op akoestische gitaar.

Crowdfunding

Maar voor het zo ver is, moeten de nummers opgenomen worden. Een dure grap: één liedje kost in totaal zo’n 1500 euro. Het geld gaat naar de producer en naar de (sessie)muzikanten die het inspelen. ,,Ik hoef alleen maar te zingen.’’ De eerste helft van het album heeft Van Hoogdalem al bij elkaar gespaard. De rest zou uit optredens komen, maar daar zette Covid-19 een dikke streep door. Via crowdfunding hoopte hij vervolgens 10 mille bij elkaar te hengelen. Dat is gelukt. Half mei gaat hij weer naar Nashville. Niet als Robert Jan van Hoogdalem, maar als Robert Weston.