Redwood Club presenteert debuutalbum Tangent Lines in ’t Anker: ‘Ik ben het liefst daar waar de zon schijnt’

Redwood Club. Redwood Club

Hollandscheveld Het zat al jaren in de pijplijn en nu is het eindelijk zover. De Hoogeveense band Redwood Club brengt haar debuutplaat uit.

De band van Reinier Siemons, Fake, Esther en Tamara ten Caat presenteert ‘Tangent Lines’ vrijdag in ’t Anker in Hollandscheveld. De eerste single Who are You is afgelopen week uitgekomen. „Dat nummer heeft te maken met de ‘struggle’ van deze tijd. Wie ben jij om te bepalen hoe het zit?”, vertelt Fake.

Vleugje elektropop

Al jarenlang maakt Fake muziek. Hij speelt in No Name, onder anderen samen met vader Bertus en zijn zussen Tamara en Esther. No Name treedt onderhand mondjesmaat weer op en dat gaat lekker. Toch willen de broer en zussen graag muziek maken en dus sloten de zussen zich ook aan bij Redwood Club. Ideaal voor de samenzang. De band ontstond enkele jaren geleden en de bedoeling was om singer-songwriternummers uit te brengen, maar wie luistert naar Who are You, hoort toch ook vleugjes elektropop voorbijkomen. Een genre dat om de deur kwam kijken en dat Fake en Reinier met beide armen hebben verwelkomd.

Een liedje dat heel klein is en keihard binnenkomt of juist een nummer dat heel opzwepend is, maar die ook zeker een boodschap uitdraagt. Fake ten Caat houdt eigenlijk van allebei. „Als je het emotionele element maar voelt. Dat het niet alleen maar een melodie is, maar dat de essentie van de tekst je echt raakt. Daar houd ik van.”

Term uit meetkunde

De titel van het nieuwe album is Tangent Lines en dat betekent raaklijn, een term uit de meetkunde. „Dat heeft alles te maken met dat Redwood Club eerst begon als singer-songwriter bandje en dat we later dus bezig zijn met iets heel anders. Ik volgde een cursus liedjes schrijven bij Inge van Calkar. Zij begon als singer-songwriter, maar is de laatste jaren de elektropopkant opgegaan. Ik leerde van haar dat je heel anders kunt schrijven als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van samples. Het geeft een hele andere dimensie aan muziek. Het klinkt allemaal wat frisser. Redwood Club heeft geen drummer en dus zijn die samples ook een goede manier om dat op te vangen.”

Samenwerken is de kracht

Dat wil niet zeggen dat er geen drummer te horen is vrijdag in ‘t Anker. De Hoogeveense drummer Yoran Dijkstra, ook wel bekend als een van de trommelslagers van Hoogeveen, laat tijdens de presentatie van zich horen. De band speelt veel nummers van het nieuwe album, waaronder natuurlijk Who are You. Een nummer met veel emotie, dat Fake al in 2018 schreef. „Ik heb hem toen met een vriend van me in een appartement in Utrecht geschreven. Het is blijven liggen en nu was de tijd rijp.” De tekst heeft alles te maken met de wereld van nu. „De kracht van de mensheid is samenwerken, dat helpt ons vooruit. Alleen de laatste tijd zijn zoveel mensen het oneens met elkaar. Denk aan de klimaatdiscussie. We zijn eerder geneigd om een mening te geloven die bevestigt wat we al vinden, een onderzoeker te geloven, dan bijvoorbeeld onderzoek van 200 gerenommeerde instituten die tegen die mening ingaat. Iedereen geeft elkaar de schuld. We zeuren tegen elkaar. In de nieuwe single roepen we mensen op om beter samen te werken, kritisch te zijn op zichzelf en dat we niet vergeten dat goedheid en waarheid er toe doen!”

Zoekende

Ook het liedje Lost komt voorbij. „Een nummer dat echt over mij gaat. Ik heb altijd het gevoel dat ik een beetje zoekende ben. Ook het artwork is op dit nummer gebaseerd, een schip op een oceaan. Je hebt niet altijd de controle over je leven. De ene keer word je een kant opgeblazen waar je niet wilt zijn en soms heb je de power om zelf te bepalen waar je heen gaat. Het liefst daar waar de zon schijnt. Als je de wind mee hebt moet je ervan genieten. Dit is dus een van de liedjes die heel klein is, maar keihard binnenkomt.”

Redwood Club speelt vrijdag 14 februari in ’t Anker in Hollandscheveld. De band begint met spelen om 20.30 uur.

Nieuws

menu