Mega Piraten Festijn in Borger: 'Het TROS-gevoel, daar is niks mis mee!'

MPF Borger: Harten 10. Marita Steggink

Borger – 'En daar gaat weer een raam…' Menno Muis, medeorganisator van het Mega Piraten Festijn ziet het lachend en hoofdschuddend aan.

Het Mega Piraten Festijn in Borger, een uurtje of negen ’s avonds, en in de nieuwe Wunderbar gaat het dak er bijna letterlijk vanaf. De circa tachtig jongeren in de tent, heel veel meer kunnen er ook niet in, vieren hun eigen feestje. Dansend bovenop de tap, als dat kan. Met happy hardcore en après-ski muziek. En apfelkorn.

Dat raam is overigens geen echt glazen raam, maar een stukje hardplastic. Menno gebaart van buiten de tent naar de schuldigen binnen dat ze het raam aan hem moeten geven. Een van hen zet het raam echter weer keurig terug in ‘het kozijn’. Menno grijnst: 'Die ramen zitten vast met klittenband. Als ze dat eenmaal weten… Laten we het maar een leermomentje voor onszelf noemen.'

Nieuwe onderdelen

De Wunderbar is niet het enige nieuwe onderdeel van het MPF. Verderop het terrein hebben de mannen van Facebookfenoneem Poar Neem’n hun eigen podium. Daar zorgen ze zelf voor een avondvullend programma. Ook is er flink gewerkt aan de aankleding van de horecatenten. 'Het Mega Piraten Festijn krijgt zo iets festivalachtigs, die kant willen we ook op', stelt organisator Eddie Mensink.

Comfortzone

Ook muzikaal gezien is er nieuw bloed in het MPF gekropen. Rock ’n roll bloed om precies te zijn. Dat is namelijk de naam van de vlag waaronder de plattelandsrockers van Bökkers dit jaar door het land touren. De heren moeten al rond kwart over acht op. Vroeg. De tent is nog niet eens volgelopen. Maar her en der ontstaan wilde hospartijen terwijl de heren een korte medley van eigen werk ten gehore brengen.

'We zijn hier inderdaad wel iets uit onze comfortzone', beaamt zanger/gitarist Hendrik-Jan Bökkers na afloop. 'Maar dat is alleen maar goed. Willie Oosterhuis (MPF-presentator, red) zocht contact met ons. Hij zei het een enorme eer te vinden als wij op het MPF in Lemelerveld zouden spelen. Wilden we best, maar in Lemelerveld kennen ze ons allang. Daar komen we uit de buurt. Dus gaven we aan dat we dan ook graag de hele tour meewilden. En dat is geregeld. Weet je, op die Mega Piraten Festijnen zijn altijd boeren genoeg. Dus er wordt toch wel gefeest bij ons. En het is voor ons een ideale manier om een geheel nieuw publiek aan te spreken.' Gitarist Erik Neimeijer: 'Het TROS-gevoel, daar is niks mis mee!' En dat ze deels moesten playbacken (de instrumenten waren niet ingeplugd, de microfoons wel), ach, het zij zo. Bassist Arjan Pronk: 'Op een gegeven moment denk je daar niet meer bij na. Ik liep zo hard te ‘batsen’, dat ik bang was dat er een snaar zou knappen!'

Moshpit

Zo rond half tien is het 'business as usual' in de grote tent. Die is inmiddels bomvol. Het grootste deel van de ruim achtduizend bezoekers wil geen seconde missen van Jannes. Hij komt dan ook onder een enorm gejuich het podium op. Aan fan Nalini hoeven we niks te vragen. Die grist het schrijfblok van de verslaggever weg en kladt: ‘Vier keer (zo vaak is ze er geweest, red.) uit Eexterveen. Zo super gezellig, kusjes.' Mooi. Ook op de tribunes gaat bijna iedereen staan. Overal kruipen jongens en meiden bij vrienden op de schouders. Jannes verslikt zich bijna van het lachen als een mannelijke bezoeker zijn shirt omhoog trekt en zijn blote buik laat zien.

Wellicht dat het andere geslacht Jannes’ voorkeur heeft, maar ach, het is een keer eens wat anders. Jannes springt, loopt van het podium af en schiet de hekken op. Om maar zo dicht mogelijk bij zijn fans te zijn. Een stormachtig applaus valt hem ten deel. Hij  sluit zijn set af met ‘Mijn naam is Jannes’. Bij zijn vaste outrotape, een stampende bewerking van ‘Chelsea Dagger’ stuiteren duizenden mensen op en neer. De tent lijkt even te veranderen in een grote moshpit. Er zijn enorme metalconcerten, waar het publiek tammer is.

Fenomeen

Wim ‘Salabim’ van Aperlo, het gezicht van het Facebookfenomeen Poar Neem’n, vermaakt zich prima bij ‘zijn’ podium. Hij zingt mee met de band (De Band die niemand kent, maar alles kent), deelt stickers uit aan het publiek, gaat op zoek naar de grootste nathals van Borger (waarbij twee dappere bezoekers zo snel mogelijk een klomp bier achterover moeten slaan) en lacht vooral veel.

Poar Neem’n (met naast Wim, John van Aperen en Walter Troost als drijvende krachten) heeft ruim 130.000 volgers en 1,2 miljoen bezoekers per week. Enkele maanden geleden besloot het drietal met een avondvullend programma de discotheken in te trekken. Netwerkje was er toch al. De heren zijn goed bevriend met Martijn Westerik die een eigen boekingsbureau heeft. Hun maat van Zender Obama, de parodie op en de ode aan de ouderwetse zendpiraat, die elke vrijdagochtend even kort inbreekt op RadioNL (en inmiddels net zo’n fenomeen als Poar Neem’n) vroegen ze ook mee om oude piratenhits te draaien. Feest DJ Harry, maakt het plaatje compleet.

'Als we dat tien keer per jaar kunnen doen, hebben we mooi schik, dachten we nog', vertelt Wim. 'Maar daar zaten we qua boekingen binnen de kortste keren aan. De eerste keer stond er 1100 man. Dan denk je: ‘Ben ik nou gek geworden of is de hele wereld het?’ En wat later werden we ook gevraagd om mee te reizen met het MPF. Ik ben hier al met meer vrouwen op de foto geweest dan heel wat artiesten. Ongelooflijk!'

Rookpluim

Martijn Westerik, die naast tourmanager ook fungeert als spreekstalmeester, snapt het echter ergens wel een beetje. 'Dit past binnen de boerencultuur. Sinds dat Normaal is weggevallen, missen de mensen iets. Acts als Mooi Wark, Bökkers en Poar Neem’n vullen dat gat op.” Wim: “Nou, ik vergelijk ons liever niet met Normaal, daar noem je nogal een grootheid…' Martijn: 'Nee, zo bedoel ik het ook niet. Maar wij brengen wel hetzelfde sfeertje. Het gebroederlijke, de gezelligheid!” Dan vliegen de heren weer het podium op. Om met een confettikanon te schieten op het publiek en mee te zingen met de band. ‘Hey Jude’ van The Beatles wordt zo ‘Poar neem’n’.

Als de verslaggever wat later wegrijdt bij het feest, draait de rookmachine in de Wunderbar overuren. Een enorme rookpluim stijgt boven het terrein uit. Ach, het MPF, het kost een paar cent (en wat hersencellen), maar dan heb je ook wat!

Wouter Groote Schaarsberg

Nieuws

menu