Lezing Moderne Devotie in Remonstrantse Kerk

Thomas a Kempis (1380-1471) op de Agnietenberg.

Thomas a Kempis (1380-1471) op de Agnietenberg. Foto: Stichting Thomas a Kempis

Een lezing gegeven door Mink de Vries wordt op 19 oktober in de Remonstrantse Kerk aan de Grote Kerkstraat.

De laatste jaren lijkt de hervormingsbeweging van Geert Groote bezig met een comeback. Overal in het land komen groepen bijeen, op allerlei manieren, geïnspireerd door het gedachtengoed van de Moderne Devotie. Een beweging ontstaan in de Late Middeleeuwen, die zich keerde tegen de misstanden in de Rooms Katholieke Kerk en in de samenleving. Een beweging met nog steeds een sterke zeggingskracht, zeker op momenten wanneer er grote veranderingen plaatsvinden in de samenleving. Wat maakt dat Geert Groote, Thomas a Kempis, en Erasmus, vrijdenkers en geworteld in de Moderne Devotie, ons vandaag de dag nog zoveel te zeggen hebben.

De Moderne Devotie heeft Nederland, maar ook een groot deel van Noord West Europa, sterk beïnvloed in het eind van de 14e eeuw, de 15e eeuw en de 16e eeuw. In alle maatschappelijke sectoren was die invloed zichtbaar. Ook in Drenthe was die invloed, via de Abdijen in Ruinen, Dickninge, en Assen merkbaar. Vrouwe Swedera van Ruinen- Rechteren heeft zelf, met broeder Johannes Brinkerink, het eerste vrouwenklooster gesticht van de Moderne Devotie in Diepenveen bij Deventer. Wat biedt ons de Moderne Devotie, nu en voor de toekomst.

De lezing biedt geen pasklare antwoorden, wel een ontdekkingstocht door onze eigen geschiedenis met wereldwijde invloed.