Lenette van Dongen speelt Paradijskleijer; zal het de laatste keer zijn?

Lenette van Dongen Annemieke van der Togt

Hoogeveen – Lenette van Dongen staat zaterdag 21 december in De Tamboer met haar bekroonde voorstelling Paradijskleier. Voor deze show won ze de Poelifinario: de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen theaterseizoen. Daarom gaat ze nog een seizoen door met de voorstelling, die ook door pers en publiek jubelend werd ontvangen.

Paradijskleier is een voorstelling voor iedereen die uitgeblust op de bank zit en het ook even niet meer weet. Op hilarische wijze fileert Lenette dromen en laat ze het publiek weer verliefd worden op de werkelijkheid. Want saai is het nieuwe spannend.

Met nog enkele plaatsen op het tweede balkon is de voorstelling bijna uitverkocht. De laatste kaarten zijn te bestellen via detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Poelifinario

De jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) was lovend. „We zijn amper twintig seconden onderweg of Lenette van Dongen heeft de hele zaal al aan het dansen. De titel zegt alles: het heerlijke Paradijskleier gaat over het creëren van je eigen nirvana, waarin je je van andermans verwachtingen niets aantrekt. Van Dongen bewijst opnieuw een vakvrouw te zijn door razendsnel te schakelen tussen lach en traan, maar ook door continu betekenisvolle gesprekken te voeren met haar publiek. Ze is in deze voorstelling volledig zichzelf en geeft ons een oergeestige masterclass duurzaam geluk. Haar levenslust spat van het podium”, aldus de jury.

Ongegeneerd eerlijk

Over de voorstelling zegt de cabaretier zelf: „Wat werd mij toen ik 30 was een onaangenaam leven voorspeld. Met diepe weemoed keken de oudere vrouwen mij aan. Kind, je bent jong, geniet er nou maar van.. Want straks… Straks verlaat je vent jou voor een jonger exemplaar, verdwijn jij in het 50 tinten beige leger en ziet niemand je meer staan. Dan woon je alleen op een sneue flat, met je potjes antirimpelcrème en je geadopteerde hond uit Roemenië. In december werd ik 60. En nooit eerder voelde ik me zo sterk, zo vrij en zo positief. De bullshit voorbij. Dit is wat ik ben, je doet het er maar mee. En echt, nooit meer 30. Wat een gezwoeg was dat om te mogen bestaan en aan van alles te voldoen en te streven naar geluk. Het genot om eindelijk zonder AVAM (angst voor andermans mening) te leven zie je ook in mijn nieuwe voorstelling terug. Kwam deze fase vanzelf? Nee, natuurlijk niet. Dat maakt deze voorstelling juist zo grappig. En soms ontroerend. Omdat wijzer worden soms met harde lessen komt. Geen leidend regieconcept maar vrij in vorm en contact met de zaal. Ongegeneerd eerlijk met behoud van opgedane wijsheid. De show is eigenlijk een hilarische avondvullende TEDX TALK. Als dit dan misschien toch mijn laatste show wordt kan ik maar beter alles nog zeggen en doen wat ik nooit heb gedurfd."

Nieuws

menu