Koninginnenpage legt eitjes op venkel en wortels in de groentetuin

De klimaatverandering is iets om zeer bezorgd om te zijn. Met alle macht moeten we proberen dat te voorkomen of op zijn minst te beperken. Bij al die zorgen zijn er soms vreugdemomenten. Met het warmer worden in onze omgeving komen soms bijzondere soorten vlinders naar onze streken.

Koninginnenpage op vlinderstruik.

Koninginnenpage op vlinderstruik. Foto: Wilma Huiskes

De klimaatverandering is iets om zeer bezorgd om te zijn. Met alle macht moeten we proberen dat te voorkomen of op zijn minst te beperken. Bij al die zorgen zijn er soms vreugdemomenten. Met het warmer worden in onze omgeving komen soms bijzondere soorten vlinders naar onze streken. Zo’n bijzondere soort is de koninginnenpage. De afgelopen week kreeg ik van 5 mensen in Zuidwolde en Hoogeveen bericht dat ze de koninginnenpage gezien hadden. Klara Dam zei: „Dat was wel het mooiste dier dat ik ooit heb gezien.”

Ik kan mij dat voorstellen, zo’n grote dagvlinder, wel anderhalf keer zo groot als de atalanta, toch ook geen kleintje. De zwarte strepen op de lichtgele ondergrond met aan de rand feloranje en blauwe ogen, schitterend. Voor sommige waarnemers bleef het niet bij even zien. Zij zagen hoe de koninginnenpage zoekend in de vegetatie vloog. Niet op zoek naar nectarrijke bloemen, maar naar planten waar ze eitjes op kunnen leggen, waardplanten. In Frankrijk is de wilde peen de meest gebruikelijke waardplant van de koninginnenpage. De rupsen die uit de eitjes komen zijn er dol op.

Venkel en dille

In ons land worden vaak andere planten gekozen, maar wel familieleden van de wilde peen. Lyda Klaassen zag „Hare majesteit” eitjes leggen op venkel en Peter van Dijk zag haar eitjes leggen op het loof van de worteltjes in zijn groentetuin. Zelf zag ik eerder dat een eitje werd gelegd op een jong dille-plantje. Uit dat eitje komt een rupsje dat vraatzuchtig en nooit genoeg eet van de waardplant. Dat rupsje groeit uit tot een grote groene zwart- en oranje-gespikkelde rups. Als grote rups heeft de koninginnenpage nog een verrassing. Wanneer er gevaar dreigt, kan de rups een rood vorkvormig orgaan uitstulpen dat enorm stinkt.

Tenslotte verpopt de rups. Het jaar daarop kan daar, wanneer er geen langdurige of strenge vorst overheen komt, een nieuwe vlinder uitkomen. De gedaanteverwisseling is dan compleet. Ik vind dat nog steeds een van de grootste wonderen in de natuur. Met de meldingen van de afgelopen tijd is het goed denkbaar dat ook elders koninginnenpages gezien worden. Ik zou zeggen: „Kijk er naar uit, kijk er met aandacht naar en geniet er intens van.”