Floydiaanse avonturen in Nederland (boekrecensie)

Pink Floyd in Nederland. Permafrost Publishers

Regio - In de popmuziek kan je bijna niet om Pink Floyd heen. De beslommeringen van de groep in ons land sinds 1967 staan beschreven in het nieuwe boek 'Pink Floyd in Nederland'.

Auteur is Charles Beterams, geboren Limburger en nu woonachtig in Barendrecht. Hij hield in de jaren negentig de Nederlandse fanclub Echoes draaiende, een voor de fans nuttige bron van informatie in het pre-internet tijdperk. Beterams (45) broedde al in die tijd op een boek over zijn favoriete band en diens Nederlandse activiteiten. Zijn onderzoek leidde tien jaar geleden al tot ‘Pink Floyd in de Polder’, dat hij samen met Robert Haagsma samenstelde.

Nu is er een herziende uitgave die uitgerekend het licht ziet in het weekend dat Pink Floyd vijftig jaar geleden het eerste concert in Nederland gaf. Dat optreden vond plaats op 13 november 1967 in de Oude Ahoy Hallen in Rotterdam, nog met mede-oprichter Syd Barrett in de gelederen.

Concert

Voor wie ooit een concert van de band bezocht is het kloeke boek een ware trip down memory lane. Foto’s van spectaculaire concerten wisselen allerlei anekdotes af, waarbij met name de eerste jaren - tot 1970, het jaar waarin Pink Floyd bij zonsopgang in het Kralingse Bos speelde - uitstekend gedocumenteerd zijn. De groep speelde in die begintijd soms meerdere keren op één dag in ons land, soms gingen concerten niet door of werden optredens op het laatste moment verplaatst.

Beterams brengt orde in die chaos en beschrijft soms minutieus hoe de bewuste avonturen verliepen. Alles in heldere en klare taal en ingekleurd met ooggetuigenverslagen. Tevens put hij uit een schitterend fotoarchief, waaronder recentelijk opgedoken kleurenfoto’s van de vermaarde fotograaf Nico van der Stam.

Rode draad

De rode draad van het boek is hoe een kleine hippe groep uitgroeide tot een grote wereldact. Van de vloeistofdia’s in het undergroundcircuit naar talloze lasers in het stadion. Het maakt deze bundel tot een voorbeeldige uitgave; een aantrekkelijke formule waarvoor eigenlijk iedere grote naam in aanmerking komt.

Bij dezelfde uitgever verscheen eerder dit jaar al een soortgelijk boek over Prince , terwijl je bij dit soort boeken als lezer ook smacht naar verhalen over Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Led Zeppelin of Michael Jackson en hun Nederlandse avonturen. ‘Pink Floyd in Nederland’ somt niet slechts data en locaties op, maar zet de rijk beschreven en uitputtende verhalen van en rondom de concerten in historisch perspectief. Dat Beterams als bovengemiddeld kenner ook de objectiviteit in oog houdt en afstand durft te nemen tot de muzikale inhoud, prijst hem. Nergens verzaakt het boek tot een lichtgewicht doorsnee vertelling. Ook prettig: in vergelijking met de uitgave van tien jaar geleden leest de tekst nu veel vloeiender.

Zijn levenswerk ligt in de schappen, maar klaar is het allerminst. Zoals Beterams terecht opmerkt in zijn voorwoord: ‘Of het hiermee dan allemaal gezegd en geschreven is? Ik vrees van niet.’

Wouter Bessels

‘Pink Floyd in Nederland’ wordt uitgegeven door Permafrost Publishers en morgen (zaterdag 11 november) gepresenteerd op de Mega Platen & CD Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarna is het boek via reguliere boekwinkels en platenzaken te koop en te bestellen. ISBN: 978-90-826893-1-0, 256 pagina’s.

Website: www.permafrostpublishers.com

Nieuws

menu