Familie Timmerman exposeert in Ontmoetingskerk

Uiteenlopende kunst van de familie Timmerman in de Ontmoetingskerk. Anne Kuipers

Pesse - In de Ontmoetingskerk aan de Hoogeveenseweg 22 heeft kunstenares Femke Anne Kaldenberg onlangs een expositie geopend van de familie Timmerman. Deze exposite is nog te bezichtingen op zaterdagmiddag 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november en 12 december. De openingstijden zijn van 14.00 tot 17.00 uur.

Henk Timmerman toont zijn sculpturen. Na een carrière bij de landelijk politie kreeg hij tijd en rust om zich op andere zaken te richten. „Hout had altijd al mijn speciale belangstelling. Mijn eerste werk, een vrouwfiguur, werd de inspiratie voor veel meer. Ik werk zowel figuratief en non-figuratief. Het materiaal dat ik onder handen heb is mijn inspiratiebron. Voor mij geldt dat hout spreekt - ik luister en geef vorm”, vertelt hij.

Vernieuwing en verdieping

Henny Timmerman-Mager exposeert schilderijen. Zij werkte 32 jaar in Meander Medisch Centrum in Amersfoort waarvan de laatste 12 jaar als diabetes verpleegkundige. Over haar schilderwerk zegt ze: „Aanvankelijk heb ik wandkleden geweven met wol die ik zelf heb gesponnen en geverfd. Daarna boeide schilderen in aquarel mij enorm. Vervolgens overgestapt op het schilderen in acryl, steeds meer vernieuwing en verdieping zoekend.” Henny heeft ruim 20 jaar les en begeleiding gehad van de kunstenares Julia van Raamsdonk.

Hilly Timmerman presenteert zijde schilderwerk. Hilly studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en volgde daarna de opleiding textiele werkvormen, handvaardigheid en bloemsierkunst. Zij was vele jaren werkzaam als docent textiele werkvormen, handvaardigheid en bloemschikken. „In eigen atelier Z-plus in Leerdam gaf ik cursussen en workshops, onder meer zijde schilderen, vilten, stof bedrukken, bloemschikken en binden.” Ook exposeerde zij in binnen- en buitenland. „In mijn werk is experiment een belangrijk uitgangspunt. Kleur en compositie zijn een grote inspiratiebron. En zoek ik naar afwisseling, tegenstelling, sereniteit.”

Henny Hummel-Timmerman doet aan beeldhouwen. „In 2006 ben ik begonnen met het beeldhouwen bij beeldhouwatelier Baak. Van Anne Brouwer heb ik 3 jaar les gehad. Ik ging steeds meer zelfstandig werken. In mijn beeldhouwwerk heb ik gebruik gemaakt van vaardigheden en creatieve verbeelding, me daarbij toegelegd tot de abstracte kunst.” De keuze van de juiste steen is volgens haar een wezelijk onderdeel van het proces. „Iedere steen is uniek en heeft zijn eigenschappen en karakter. Door het bewerken komt dit tot uiting, dat is voor mij een uitdaging en geeft mij veel voldoening.”

Natuurlijk materiaal

Ook Roelof Timmerman beeldhouwt. Hij vertelt: ,,Tijdens de vakantie in 2009 vonden we naast een bouwplaats in Brugge een paar zakken pottenbakkersklei. Terug op de camping ben ik gelijk aan het kleien geslagen met als gevolg dat de interesse met het werken met natuurlijk materiaal was ontstaan.” De stap van klei naar steen was volgens hem niet zo groot. „Ik maak van verschillende soorten steen en steenachtig materiaal figuratief abstracte beelden. Mijn motto is: ''steen als grondstof voor schoonheid en schoonheid als grondstof voor verbondenheid, hoop, troost en toekomst op het leven".”

Mariet Hepping-Timmerman maakt schilderijen. Het schilderen is voor haar puur hobbymatig. „Ik volg al heel wat jaren cursus bij Manon Schrevelius.Ik ben begonnen met schilderen op hout en later overgestapt naar aquarel schilderen. Marjolein Bastin is mijn grote inspiratiebron, maar ik schilder ook wel naar andere voorbeelden. Veelal dingen uit de natuur. Schilderen is voor mij heerlijk ontspannend.”

Vijf van de exposanten zijn geboren op Kralo. Het was een groot gezin en iedereen moest zijn steentje bijdragen zowel op de boerderij als in de huishouding. Kunst was er niet bij, maar liefde voor de natuur wel. Op latere leeftijd, jaar na jaar, groeide de creativiteit van het vijftal. De exposanten dragen de expositie op aan hun ouders, die eveneens creatief waren maar deze kant nooit echt hebben kunnen ontplooien.

Nieuws

menu