Drents Museum krijgt bijzondere aanwinsten uit de collectie Krekel. Inktstel en mokkaservies laten ontwikkelingen in metaalkunst zien

Mokkaservies op blad, 1906, zilver, email en rotan. Foto: Harm Bellinga

Het Drents Museum in Assen heeft twee zilveren objecten gekregen uit de collectie Krekel. Het gaat om een mokkaservies uit 1906 van edelsmid Jan Eisenloeffel en een inktstel uit 1919 ontworpen door kunstenaar Jac. van den Bosch.

De aanwinsten zijn tot en met 5 september 2021 te zien in het Drents Museum.

Volgens hoofdconservator Annemiek Rens kan het museum door deze objecten beter de ontwikkelingen in de metaalkunst rond 1900 laten zien.

Mokkaservies

Het mokkaservies uit 1906 is volgens Rens een topstuk uit de beginjaren van Jan Eisenloeffel. ‘De meest opvallende kenmerken van Eisenloeffels ontwerpen zijn de strakke eenvoudige vormen, onopvallende elementen als klinknagels en het gebruik van email. Binnen de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum is Eisenloeffel een van de meest toonaangevende toegepaste kunstenaars.’

Inktstel

Het inktstel uit 1919 is ontworpen door kunstenaar Jac. van den Bosch. ‘Het is gemaakt in opdracht voor een zilveren jubileum bij verzekeringsmaatschappij De Nederlanden. Van den Bosch die tijdens zijn loopbaan ook meubelen, tapijten, lampen, klokken en serviezen ontwierp, hield net als Eisenloeffel van eenvoudige en functionele decoratie. Het inktstel vormt een waardevolle aanvulling op het werk van Van den Bosch dat zich al in de museumcollectie bevindt’, vertelt Rens.

De vaste presentatie Kunst rond 1900 is momenteel niet te zien. Het Drents Museum bereidt een nieuwe collectiepresentatie voor waarbij archeologie, kunst en geschiedenis straks in een mix te zien zijn. De nieuwe collectiepresentatie gaat medio 2023 open voor publiek.

Nieuws

menu