Groepje meisjes bij Kamp Schattenberg, 1958. Foto: Drents Museum

Drents Museum komt met grote tentoonstelling over Molukse geschiedenis in Drenthe

Groepje meisjes bij Kamp Schattenberg, 1958. Foto: Drents Museum

Het Drents Museum komt in het voorjaar van 2023 met een grote tentoonstelling over de Molukse geschiedenis in Drenthe. Daarin kiest het museum voor een andere invalshoek.

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. In 1951 kwamen ruim 12.500 Molukkers naar Nederland en één op de vijf kwam in Drenthe terecht. Kamp Schattenberg was met bijna 3.000 inwoners een van de grootste twee woonoorden van Nederland. Daarom opent het Drents Museum in het voorjaar 2023 de tentoonstelling ‘Molukkers in Drenthe’.

Ruimte voor de minder bekende verhalen

‘Vaak wordt vanuit een persoonlijk, sociologisch, politiek of cultureel perspectief naar de Molukse geschiedenis gekeken. Het Drents Museum kiest met de tentoonstelling Molukkers in Drenthe voor een andere invalshoek’, schrijft het museum. ‘In de Abdijkerk van het museum willen wij ingaan op de minder bekende verhalen uit het Molukse verleden.’

Zo komt het fenomeen van de vrouwenloods aan bod. Dit is de plek waar vrouwen en kinderen van Molukse KNIL-militairen in Indonesië woonden. Hoe was het leven daar georganiseerd en in hoeverre week het leven in een Drents woonoord zoals Kamp Schattenberg daar eigenlijk vanaf? Die vraag wordt beantwoord tijdens de tentoonstelling, die verder onder meer ingaat op de wekenlange bootreis van Indonesië naar Nederland en de manier waarop Molukse jongeren de roerige jaren zestig in Drenthe beleefden.

Moeizame relatie met de overheid

Uiteindelijk kwamen de ’Drentse’ Molukkers voor een groot deel in Molukse wijken in Hoogeveen, Bovensmilde en Assen terecht. In de Drentse hoofdstad staat nog altijd de grootste Molukse woonwijk van Nederland en in de jaren zeventig speelden veel van de Molukse acties zich af in Drenthe. De moeizame verhoudingen tussen de Molukse gemeenschap en de Nederlandse overheid komen ook aan bod tijdens de tentoonstelling.

Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Daarom is dit een goed moment om de tentoonstelling aan te kondigen, zegt het museum.