Cabaretier Ricky Risolles in De Tamboer: ‘Ya, dat is iets Indisch’

Ricky Risolles: 'Een ieder heeft zijn eigen versie van nasi goreng. Of je jezelf nou Indisch, Javaans of Molukker noemt.'

Ricky Risolles: 'Een ieder heeft zijn eigen versie van nasi goreng. Of je jezelf nou Indisch, Javaans of Molukker noemt.' Foto: Barbara Lodewijks

Op vrijdag 12 november staat Ricky Risolles alsnog op de planken in De Tamboer. Na het succes van zijn eerste reeks shows is de cabaretier met Indische roots begonnen, na een onvrijwillige coronapauze, aan zijn eerste landelijke theatertour ‘Ya, dat is iets Indisch…’. Het belooft een gezellige voorstelling te worden.

Ricky neemt de bezoeker met zijn enthousiasme mee in zijn wereld, uiteraard met een Indische touch. Dat doet hij onder andere samen met ‘Tante Lien’, de alom bekende Wieteke van Dort, en een band met bekende namen uit de Nederlandse muziekwereld.

Jaro Wolff, de persoon achter Ricky Risolles, heeft er zin in. Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn steevast goede ingrediënten voor een gezellig avondje uit in het theater. Grappen en grollen zat er bij de jonge Jaro al vroeg in. „Samen met mijn neefjes maakten we grapjes over bijvoorbeeld onze ooms en tantes. Dan maakten we een parodie over de bandjes en de muziek waar zij destijds naar luisterden. Zo kwamen we ook op bijnamen als Lonny Lemper en Ricky Risolles.” De Indische cultuur is Jaro letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten en dat is in zijn voorstelling terug te vinden en te horen.

Show voor iedereen

Het begon in 2007 toen schrijfster en filmmaakster Marion Bloem een film ging maken, waar Jaro een rol in had. „Een set met allemaal Indo’s!”, vertelt Jaro. „Het was één grote familie! Voor, tijdens en na het filmen.” Het was een medespeelster en tevens nichtje van Marion, die Jaro aanspoorde iets met zijn talent te doen. Jaro begon met het maken van korte filmpjes en sketches. Zelfgeschreven nummers werden ingezongen en de bijbehorende clips werden massaal bekeken en gedeeld via zijn YouTube-kanaal. In Coronatijd maakte hij tevens het veelbekeken CoroNakal TieVie. „Theater was wel een droom voor mij”, geeft Jaro aan. „Dat was 12 jaar geleden en nu is het er toch van gekomen. Tegelijkertijd vond ik het wel een beetje eng. Met de juiste mensen om me heen is het gelukt!”

Eén van hen is programmaleider Martijn Los, die ook nu deel uitmaakt van het team, en het theaterstuk van Ricky Risolles mede kleur heeft gegeven. Jaro: „Journalist Ricci Scheldwacht, maker van de eerste PINDA-magazine en tegenwoordig redacteur van maandblad Moesson is ook Indisch en heeft mij ook gestimuleerd.”

Waar het om draait in de shows is dat het vooral niet uitmaakt dat bepaalde gewoonten en gebruiken volgens een vast patroon hoeven te gaan. „Een ieder heeft zijn verhaal. Zijn geschiedenis. Zijn ervaringen. Een ieder heeft toch ook zijn versie van nasi goreng? Je hoeft niet te vertellen hóe het moet, dat maakt niet uit! Zolang je het erover hebt, dan bestaat het nog! Of je nou linksom of rechtsom gaat. Of je jezelf nou Indisch, Javaans of Molukker noemt.” Er komen vele onderwerpen in de show voorbij waar menig bezoeker zich ongetwijfeld in zullen herkennen. Jaro : „Ook voor de Belanda’s, de Hollanders. Er zijn genoeg Belanda’s die een relatie hebben met een Indo. Het is echt een show voor iedereen!”

Tante Lien

Jaro prijst zichzelf een gelukkig mens met een fijn team, voor en achter de schermen, om zich heen. „Tante Lien, Wieteke van Dort, staat mij bij. Een icoon bij het grote publiek. Ik ben zo blij dat zij deel uitmaakt van mijn theatertour”, vertelt een enthousiaste Jaro. „Dat geldt ook voor de overige muzikanten hoor! Ik ben er zo trots op! Guus Paat is steelgitarist van Ernst Jansz van Doe Maar en Pim Fuchs speelt weer samen met Guus bij krontjongband Abadi. Samen met Martijn Los en Laurens van Wessel, mijn muzikaal compagnon en tevens producer bij Frans Bauer, hebben zij vertrouwen in mij en het concept van Ricky Risolles: overdracht naar de volgende generatie, ongeacht wat voor afkomst.”

‘Poco poco’-stijl

Wie Ricky Risolles volgt, zal ongetwijfeld een aantal liedjes tijdens de show herkennen. Daarnaast komt er nog een speciaal speciaal liedje in ‘poco poco’-stijl voorbij en een zelfgeschreven nummer ter nagedachtenis van twee dierbaren van Jaro.

In totaal zal de show van Ricky Risolles opgevoerd worden in 22 theaters. In het noorden van Nederland is er veel animo voor de show, zo doet de tour, naast Hoogeveen, ook Steenwijk, Drachten en Hoogeveen aan. Jaro : „Ik hoop dat het publiek na het zien van de show met een mooie boodschap naar huis gaat en met veel plezier zal terugkijken op mijn show. Neem je zakdoek en andere absorberende middelen mee! Hahaha!”

Ricky Risolles met ‘Ya, dat is iets Indisch’, is vrijdag 12 november vanaf 20.30 uur te zien in De Tamboer, en niet zoals eerder werd vermeld op 14 november. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Tamboer.