Bij Kamp Westerbork kwamen de afgelopen decennia wel 10.000 archeologische vondsten uit de bodem. Tentoonstelling Emotie uit de bodem is geopend

Bij Kamp Westerbork kwamen de afgelopen decennia wel 10.000 archeologische vondsten uit de bodem. Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork / Sake Elzinga

De tentoonstelling Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939-1971 is woensdag geopend in het museum van Kamp Westerbork. Het is de eerste keer dat er een groot overzicht te zien is van de archeologische opgravingen van de afgelopen decennia bij kamp Westerbork.

Een stukje prikkeldraad, een kapmes, een kinderlaarsje en een tube zalf. In de expositie komen de associaties bij deze objecten van zowel oud gevangen van kamp Westerbork, als de bewoners van woonoord Schattenberg aan bod.

In videofragmenten vertellen zij de verhalen die de archeologische vondsten bij hen oproepen. ‘Je mocht er niet aankomen, maar het lag gewoon voor het grijpen’, vertelt Mietji Hully over de parang (het kapmes). Zij woonde de eerste zeven jaar van haar leven in Schattenberg.

De expositie is samengesteld door het Groningen Institute for Archeology (GIA) onder leiding van bijzonder hoogleraar Martijn Eickhoff (NIOD).

Herinneringen uit de grond

Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939-1971 is onderdeel van de tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork. In het gastconservatorschap van het Groningen Institute for Archeology komt de letterlijke gelaagdheid van kamp Westerbork aan de orde. Samen met Eickhoff, bestuderen studenten het beeld dat meer dan 10.000 archeologische vondsten van Westerbork geven.

Tijdens de herinrichting van het kampterrein in het begin van de jaren negentig ontdekten medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op plekken van waar ooit barakken stonden objecten in de bodem. Later zijn er, naast onderzoek op het voormalig kampterrein, opgravingen gedaan op de vuilnisbelt en in- en rond de woning van de kampcommandant. De vondsten op de voormalige vuilnisbelt waren talrijk. Naast honderden scherven zijn bijvoorbeeld medicijnflesjes, schoenen, en brillen aangetroffen.

Nieuws

menu