Bajesdag in Gevangenismuseum

Bajesdag in Veenhuizen. Peter van der Werf

Veenhuizen - Je laten besnuffelen door een drugshond, een echte rechtszaak bijwonen en met de rechter meedenken over de strafmaat, de gevangenis-ME bekogelen, praten met een ex-gedetineerde. Dat kan allemaal op de jaarlijkse Bajesdag in het Gevangenismuseum in Veenhuizen die zaterdag 2 juni van 10.00 tot 17.00 uur gehouden wordt. Een dag waarop bezoekers kunnen meemaken wat er gebeurt er als je de wet overtreedt; van politieonderzoek tot rechtszaak, van detentie tot vrijlating én daarna.

Pas wel op voor de Kiddy Ride Police Patrol; zij houden vanaf hun politiemotoren alles en iedereen scherp in de gaten en voor je het weet, word je op de bon geslingerd. Gelukkig is de echte politie ook aanwezig, met motoren, de forensische opsporing en een politiebus. Bezoekers kunnen zelfs een kijkje nemen in een echt commandocentrum. Voor kinderen is er ook van alles te doen, zoals de gevangenis-ME bekogelen en een rondrit maken in een echte cellenbus.

Exclusief voor deze dag opent het arbeidscomplex van gevangenis Esserheem de deuren en kunnen bezoekers niet alleen zien wat voor werkzaamheden gedetineerden verrichten, maar kan ook echte Bajessoep geproefd worden. Deze is gemaakt van groenten die gekweekt zijn in het agrarisch bedrijf van de gevangenis.

Nieuws

menu