André Manuel gebruikt superieure humor als wapen tegen 'de vijand'

De Twentse cabaretier André Manuel stelt de vraag ´Wat zouden wij doen als hier de oorlog uitbreekt: vluchten of vechten?´ onbekend

Hoogeveen - De bezoekers van het zestiende programma van de Twentse cabaretier André Manuel uit Diepenheim weten wat ze kunnen verwachten. Hij staat bekend om zijn snoeiharde humor en je kunt er op rekenen dat niemand wordt ontzien.

Dat klopt ook, want hij spaart inderdaad niemand. Hij zoekt bewust de grenzen van het toelaatbare op en gaat soms zelfs iets verder. Alles onder het mom van satire, maar dan nog zijn er grenzen, maar dat stelt hij niet ter discussie. Hij probeert duidelijk te maken dat we ons niet zo druk moeten maken over racisme of discriminatie en dat je vrij bent als je alles kunt zeggen. Hij overdrijft sterk om aan te geven dat de mensheid momenteel snel aangebrand is en zich snel beledigd of gediscrimineerd voelt.

Soms duurt het even voor er een lach komt na een grap, want je moet eerst wel weten of je niet in de maling genomen wordt en je moet soms afwegen of de grap eigenlijk wel kan. Daardoor schept hij een bepaalde spanning en daardoor verveelt het geen moment. Je bent steeds weer benieuwd welke invalshoek hij nu weer gaat belichten.

Kern van waarheid

Na veel grappen kom je tot de conclusie dat in veel van zijn pesterige stellingen een kern van waarheid zit. Hij is bijzonder direct en bijtend, maar je wordt wel aan het denken gezet en de ogen worden soms abrupt geopend. Niets is heilig voor hem en als een rasechte republikein blijft er van het koningshuis ook weinig heel, maar dat is geen verrassing. Op het podium staan tenten en hij etaleert zich als hoofd animatie van de camping Den Blanken. De grappen over blank en zwart, christenen, moslims en de oorlog vliegen ons om de oren. Hij heeft een komische uiteenzetting waarom hij de Zwarte Pieten-discussie onzin vindt. Hij heeft gelukkig ook zelfspot en dat zorgt voor een goede balans.

Manuel noemt zichzelf een optimist

'In het theater hebben ze een balkon. Dat is voor mij totaal overbodig gezien mijn beperkte publiek. Dat doen ze alleen maar om mij te jennen.' Er is veel te lachen en ook de liedjes die hij zingt voegen iets toe aan het geheel en die brengt hij goed. Hij noemt zich een optimist: 'Bij mij is de zaal altijd half vol.' Toch voorspelt hij dat er weer oorlog komt en hij stelt het publiek de indringende vraag: `Gaat u vluchten of vechten.' Hij wil `de vijand' te lijf gaan met superieure humor en ze gewoon uitlachen.

Hij heeft een heel apart gevoel voor humor, maar de voorstelling zit goed in elkaar en hij geeft je stof tot nadenken. Het knappe is ook dat hij actueel nieuws dat eerder op de dag van de voorstelling bekend werd, moeiteloos en functioneel in zijn boeiende voorstelling inpast. 'Ik ben nepnieuws', zegt hij en als je zijn programma als zodanig beschouwt heb je een topavond.

Nieuws

menu