‘Metal Mayhem draait om muziek, niet om de centen’

Henry ten Napel (links) en Daymon van Eijk.

Henry ten Napel (links) en Daymon van Eijk. NDC / Wouter Bessels

Coevorden - Metal en Coevorden, ze zijn al decennialang onafscheidelijk. Dankzij Metal Front Coevorden (MFC) weten wereldwijde metalacts de weg naar het podium aan de Monierweg te vinden. Zoals For I Am King, een veelbelovende groep van eigen bodem die het programma van de derde editie van Metal Mayhem op zaterdag 15 juni aanvoert.

„Metal Mayhem bestaat al twee jaar, maar met de derde editie willen we met zeven bands groter uitpakken. Niet buiten, maar binnen”, zegt medeorganisator Henry ten Napel (39) die al jaren bij MFC betrokken is.

'Muziek met veel gevoel'

De affiche is niet mis: naast For I Am King komen de Finse doom metalband Cranium, powertrio Hedonist (België), Troops of Doom, Razorblade Messiah, The Shiva Hypothesis en Indrid Cold naar Coevorden. „Het succes van For I Am King is groeiende en we zijn trots dat de groep komt spelen”, zegt Ten Napel. „Haar melodische metal doet denken aan een band als The Charm The Fury. We verwachten ook bezoekers uit Duitsland, aangezien de groep dit jaar op Wacken Open Air staat, wat wereldwijd het meest gerenommeerde metalfestival is. Ook kijk ik uit naar de komst van Cranium. Die band zorgt voor een mooie afmosfeer; muziek met veel gevoel waar ik kippenvel van krijg.”

Daymon van Eijk (22) tipt Razorblade Messiah (”ouderwetse thrash metal”) en Troops of Doom. „Snelle hardcore death metal die vast een mooie pit oplevert. Zo’n pit, waarbij het publiek vooraan met elkaar gaat beuken, is altijd wel het moment dat je kan zeggen dat een optredens geslaagd is.”

Dertig vrijwilligers

Naast het vierkoppige bestuur zijn tijdens het festival ook bijna dertig vrijwilligers in touw. „Deze editie laat zien wat metal anno nu te bieden heeft”, zegt Van Eijk. „Maar MFC is veel meer dan dat. We programmeren door het hele jaar ook andere rockstijlen en verbreden daarmee onze programmering. Het is niet alleen metal dat bij ons de klok slaat. Bij dit festival draait het puur om de muziek en de gezelligheid, niet om de centen. We zijn tevreden als we quitte draaien.” Henry gokt volgend jaar weer op een buitenfestival. „Vast wel, als dit een succes wordt.”

De eerste band begint 15 juni om 15.30 uur. Een kaartje kost 15 euro, clubleden betalen 10 euro per persoon.

Meer info staat op de website www.mfcweb.nl